Luther porträtteras i en ny film. (UIP)

Svenskar i krig

Torsdag 28 okt 13.20

Såväl under första världskriget, spanska inbördeskriget som andra världskriget stred svenskar i utländsk militär tjänst. Men vilka var dessa svenskar och vad drev dem att strida? I en ny bok skildras svenskarna i 1900-talets krig. Vetenskapsradion Historia har träffat pansarofficeren Nils Rosén som stred på tysk sida under andra världskriget och författarna till boken Svenskar i krig.

Nils Rosén har aldrig sympatiserat med nazismen. Det var erfarenheten ifrån slagfältet som lockade honom, och ett intensivt hat mot kommunisterna, berättar han själv. Författarna till boken Svenskar i krig menar att de flesta svenskar som stred för Tyskland under andra världskriget var nazister, men att motiven att dra ut i fält för en främmande krigsmakt ofta varit mycket motsägelsefulla och irrationella.

I programmet granskas också bioaktuella filmen Luthers historiska sanningshalt. Religionshistorikern Christer Hedin vid Stockholms universitet menar till exempel att filmen ger en alltför endimensionell bild av katolicismen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".