Filmen "Kinsey" granskas i Vetenskapsradion Historia.

Sven Hedin och nazismen

Torsdag 3 mars 13.20

Sven Hedin var forskningsresande och äventyrare, men han hade också ett starkt politiskt engagemang med kopplingar till den tyska nazismen. I en ny avhandling undersöker den amerikansk-svenske historikern Sarah Danielsson Hedins kontakter med nazismen, som hon menar var betydligt mer intima än vad man tidigare trott.

Dessutom uppmärksammar vi bioaktuella filmen om Alfred Kinsey, Kinseyrapporternas fader och den moderna sexualitetens utforskare.

Sven Hedins resor i Asien hade en direkt koppling till hans senare engagemang inom den tyska nazistiska rörelsen, menar Sarah Danielsson, som är den förste forskare att ta ett helhetsgrepp kring denna mångfacetterade person. Hans kännedom om nazismens planer rörande judarna var också stor, varför han bär en del av skulden till den judiska tragedin, menar hon.

Idéhistorikern Lena Lennerhed är en av Sveriges främsta experter på Alfred Kinsey. Vetenskapsradion Historia tar därför med sig henne för att se den aktuella filmen om honom för att undersöka vem Kinsey egentligen var och vad hans rapporter har betytt för vår syn på sexualitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".