Karlsborg - Sveriges fort i Afrika

Torsdag 23 februari 13.20

Vetenskapsradion Historia besöker det gamla svenska fortet Karlsborg i nuvarande Ghana. Under några få år på 1600-talet var fortet basen för Sveriges koloniala ambitioner i Afrika.

Dessutom inleder vi en serie om Sveriges viktigaste opinionsbildare under 1900-talet.

År 1649 fick svenska Afrikanska kompaniet privilegier för handel på Västafrika med slavar, elfenben och guld. Året därpå, 1650, inleddes byggandet av ett handelsfort i nuvarande Ghana som fick namnet Carolusborg efter kung Karl X Gustaf. Borgen kom i danska händer redan 1658. Även om Carolusborg på nytt blev svenskt under en kortare period därefter övergavs projektet redan år 1663.

Vetenskapsradion Historia besöker Karlsborg, dagens Cape Coast Castle, för att berätta om Sveriges koloniala ambitioner i Västafrika.

I den nya serien om Sveriges viktigaste opinionsbildare under 1900-talet börjar statsvetaren Tommy Möller med att berätta om August Strindberg, som intar femteplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista