Evertons målvakt räddar mot Liverpool 1949.

Historien om bollen

Torsdag 25 maj 13.20

I veckans Vetenskapsradion Historia söker vi fotbollens rötter. Vi börjar i Mexico, tar oss vidare via Kina och Grönland till England och den moderna fotbollens födelse 1863.

Dessutom inleds nu en serie om VM-turneringarnas historia. Den första delen handlar förstås om det första världsmästerskapet, i Uruguay 1930.

”Fotbollens historia” heter en aktuell bok av författaren Åke Jönsson. Han intervjuas i Vetenskapsradion Historia och berättar om tidiga varianter av fotboll men framför allt om den moderna fotbollens födelse i England på 1800-talet, en tid då fotbollsplanen kunde se ut i princip hur som helst, målet sakna ribba och nät och domaren saknades.

I serien om VM-turneringarnas historia berättar Jesper Högström, aktuell med ”VM-boken” om Uruguay-VM 1930, då depressionen i Europa gjorde att bara fyra europeiska lag hade råd att ställa upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista