Wrangel - vår man i Tyskland

Torsdag 8 juni 13.20

Resan längs Schwedenstrasse fortsätter och denna vecka stannar vi till i staden Greifswald, där Gustav II Adolfs minne vårdas ömt, Carl Gustaf Wrangel styrde och ställde som Sveriges främste generalguvernör och där universitetet fortfarande undervisar på svenska!

Dessutom fortsätter serien om vm-fotbollens historia, nu med historien om världsmästerskapet i England 1966.

Historikerna Jochim Krüger, Ivo Asmus och Jens Olesen arbetar i universitetsstaden Greifswald men pratar ändå svenska. Svensk historia står nämligen högt i kurs i staden, och lockar varje år hundratals tyska studenter till staden. Vi berättar historien om Greifswald och om Carl Gustaf Wrangel, Sveriges förste generalguvernör som under trettio år styrde i Sveriges tyska provinser.

VM-experten Jesper Högström fortsätter sin berättelse om vm-turneringarnas historia. Denna vecka handlar det om mästerskapet i England 1966, då televisionen för första gången på allvar förde ut fotbolls-VM till tv-sofforna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".