Gustav III:s spion

Torsdag 5 oktober 13.20

I Franska Revolutionens inledning ville svenske kungen Gustav III intervenera på rojalisternas sida i Frankrike. Två spioner skickades till Normandie och Paris för att bereda vägen för en svensk invasion och Vetenskapsradion Historia stiftar närmre bekantskap med en av dem - Carl Fredrik König.

Dessutom avslutar vi serien om vendeltiden med ett besök på Helgö i Mälaren, där fynd av en Buddhastaty ger nya insikter om vendeltida handelsförbindelser.

Thorsten Sandberg är författare till en ny bok om Carl Fredrik König och tillsammans med författaren besöker vi Königs gods utanför Stockholm och berättar den spännande historien om hans uppdrag som spion åt Gustav III.

John Ljungkvist, arkeolog vid Uppsala universitet, berättar i det sista avsnittet i vår vendeltidsserie om stormännen på Helgö och vilka fantastiska fynd man gjort där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".