Ungern i uppror

Torsdag 19 oktober 13.20

Den 23 oktober 1956 utbröt det stora folkupproret i Ungern. Först såg det ut som om det ungerska folket fått den kommunistiska diktaturen på fall, men tolv dagar senare skickade Sovjet in tusentals stridsvagnar för att slå ner revolten. I Vetenskapsradion Historia träffar du Tibor Lénárt, en av dom som i sista minuten lyckades ta sig från Ungern, innan gränserna stängdes.

Dessutom hör du författarinnan Moa Matthis, aktuell med boken ”Pionjärer och feminister”, berätta om Aphra Behn, spion i Surinam för det engelska 1600-talshovets räkning.

Någon vecka efter upproret den 23 oktober 1956 tycktes det som om det ungerska folket hade fått den kommunistiska diktaturen och det sovjetiska inflytandet över landet på fall. Enpartisystemet avskaffades och landet var på väg ut ur Warszawapakten. Men drömmarna om en friare framtid krossades snabbt. Den 4 november, efter tolv dagar av hopp, satte Sovjet in 2 500 stridsvagnar för att stoppa revolutionen och installera en ny moskvalojal regim i Budapest.

Ett par hundra tusen ungrare flydde från landet. Många tusen av dom hamnade som flyktingar i Sverige som blev deras nya hemland. En av dom var Tibor Lénárt som i sista minuten lyckades ta sig från Ungern, innan gränserna stängdes. Hör hans historia i Vetenskapsradion Historia och hör även den legendariske SR-korrespondenten Kurt Andersson rapportera från Budapest i Dagens Eko 1956.

I veckans program börjar också en ny serie i fyra delar, där författarinnan Moa Matthis berättar om fyra kvinnoöden. Gemensamt för dem var att de var normbrytare och äventyrerskor. Moa Matthis kallar dem för pionjörer och feminister. Först ut är Aphra Behn, spion i Surinam för det engelska 1600-talshovets räkning.