U 137 - 25 år efteråt

Torsdag 26 oktober 13.20

Det har gått 25 år sedan den sovjetiska ubåten U 137 gick på grund i Gåsefjärden utanför Karlskrona. En händelse som rörde upp debattens vågor i Sverige och startade en ubåtshets som skulle pågå i över ett decennium. Vetenskapsradion Historia berättar om händelsen och om dagens debatt - kanske var kränkningen oavsiktlig, tvärt emot vad de svenska ubåtskommissionerna kommit fram till.

Dessutom fortsätter serien om äventyrerskor. Denna vecka berättar författarinnan Moa Matthis om Mary Kingsley, som reste i Henry Morton Stanleys fotspår uppför Kongofloden och vars reseskildringar blev en stor succé.

Kanske är det dags att ompröva den av flera svenska ubåtskommissioner fastställda slutsatsen att den U-137:s kränkning var avsiktlig och att man var ute i otillåtna ärenden på svenskt skyddsområde. En av de mycket få som envist hävdar att det var en felnavigering och som gjort ända sen det hände är förre kommendören Karl Andersson, sjöofficeren som var Sveriges kontaktman med den ryska ubåten under dramat som under tio dagar skakade landet.

En som intygar detta är Vasilij Besedin, som var en av de högsta personerna ombord på U-137, politisk officer. Han blev liksom de andra officerarna och befälen ombord degraderad och fråntagen all ära och redlighet när han kom hem efter ubåtsdramat. Så småningom blev han vägarbetare. Nu har han skrivit en bok om det som hände då.

Samtidigt hävdar den andra sidan, anförd av ubåtskommendören Emil Svensson som i år kommit ut med en ny bok i ämnet, att U-137 bara var en av massvis av sovjetiska kränkningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista