Kulturnytt:Krönika

Arvet efter Palme en tro att allt är möjligt

"Tiden var hans"
3:59 min

Att det i dag är 25 år sedan Olof Palme dog har fyll medierna i flera dar, med analyser av Palmes politiska insatser och minnesbilder från hans medarbetare. Mikael Timm minns en ivrig stämma…

Det här hände på den tiden då den modernaste telefonen hette kobra. Det var en av de första dagarna på sommarlovet, klockan var 11 och jag ville inte gå upp så mamma eller pappa svarade.

”Hallå, det här är Olof Palme. Kan jag få tala med Mikael” sade en röst i telefonen. Jag vet inte om mina föräldrar trodde det var en skolkamrat som skojade men de svarade artigt att Mikael låg och sov men om en timme skulle han nog vara vaken.

En kvart senare ringde det igen. En påtagligt munter Palme insisterade på att få tala med mig trots att det inte gått en timme. Jag släpade mig till telefonen och Palme meddelade att han också var känd för att sova länge på mornarna. Men det gjorde att dagarna inte räckte till så nu kunde han inte komma och hålla det föredrag om skoldemokrati som jag bett honom om.

En annan gång kom han verkligen. Vad föredraget handlade om minns jag inte men jag minns hur han såg ut. Viktiga män hade kostym och slips, kvinnor med makt såg lika officiella ut. Men Palme kom i sladdriga byxor, tunn poplinjacka och körde en pytteliten Fiat. Efter föredraget erbjöd han skjuts in till staden men körde iväg innan någon hann hoppa in.

Det sägs ofta att mordet på Palme markerade slutet på en tid och så är det kanske. Men det kan vara värt att påpeka att han också var början på en tid. Om Palmes politiska analyser stämde kan statsvetarna utreda. Men tiden var hans. Det fanns andra politiker som var radikalare, klokare, effektivare men Palme var i perfekt takt - inte med samtiden, utan med den tid som strax skulle komma. En halv steglängd före alla andra. Och han tog ut stegen Med ord och kroppsspråk sade han att en ny värld väntade.

Det var en tid utan internet och facebook. Bara att en svensk politiker hade levt i annat land, hade andra referenser än Sverige var nytt. Och Palme, som i likhet med Karl XII var en smula för stor för sitt land, hade turen att verka då det kalla krigets murar började krackelera och ledare för en liten stat ibland kunde höras långt utanför pytterikets gränser.

Jag minns tonåriga vänner som samlades kring tv-apparaten när Palme intervjuades av David Frost. Det var samma stämning som inför Idol-finalen. Också äldre socialdemokrater var stolta över Palme. Inte för att de nödvändigtvis delade hans idéer, erfarenheter eller åsikter – men för att han öppnade dörren för något man ännu inte kunde se. För att världen blev större och intressantare.

Därför är det tragiska med berättelsen om Olof Palme inte uteslutande att han mördades, utan att han innan dess dödades av själva tiden.

Den unge Palme som stannade och nyfiket lyssnade till vad en förbipasserande ville säga, den Palme som lät sig intervjuas av radikala filmare och själv svarade i telefon i radhuset när man ringde, han försvann långt innan mordet. Den kvicktänkte och nyfikne blev orolig och snarstött.

Som Shakespeare berättar gång på gång går Tiden förbi alla härskare. När världen tinade upp passade Palme. Han kunde hoppa från tuva till tuva med viga språng och snedsprång och landa i talarstol med ett glatt vargleende. När världen på nytt frös räckte det inte att vara vig.

Det viktiga arvet från Palme är kanske inte vad han gjorde, utan den där muntra, nästan oförskämda tilltron till att allt är möjligt, den där lusten att fort komma till något nytt som han utstrålade när körde iväg i den lilla Fiaten så att gruset sprutade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".