Monzer El Sabini. Foto: Suzan Qwitaz/P4 Väst
P4 Väst

"Araberna älskade Palme"

Politisk aktivist: "Palme skulle fördömt våldet i Libyen"
5:13 min

Olof Palme, politiker och humanisten var en mycket känd och beundrad person i hela arabvärlden. Miljoner av araber älskade hans brinnande engagemang för fred och rättvisa. Och trots att det har gått mer än 25 år sedan Olof Palme mördades, minns vi honom fortfarande i arabvärlden, säger Monzer El Sabini.

– Det kändes faktiskt hemsk och fruktansvärt när en vän berättade för mig att han hört att Olof Palme var död. Jag blev förlamad, orolig och rädd, det var något stort som hade hänt oss palestinier.

Monzer El Sabini är en politisk aktivist som verkar för palestiniernas rätt att återvända till sina hem i Palestina. Dessutom jobbar han som rektor i Göteborg.

Han tycker att det är synd att många av dagens svenska ungdomar inte vet vem Olof Palme var och den betydande roll han spelade på internationell nivå.

– Jag tycker att det är viktigt att de vet vem han var. Han representerade en ideologi och en tid som var viktig för Sverige. Sverige var ett alliansfritt land som alltid kunnat medla i olika konflikter och Palme var en viktig aktör i det sammanhanget.

Utrikesminister Carl Bildt som besökte Egypten i förra veckan sa att situationen i Libyen handlar inte om att stödja den ena eller den andra. Det handlar om att få stabilitet och rimlig utveckling.

Bildts uttalande väckte hård kritik både från höger och vänster. P4 Väst frågade El Sabini vad han tror att Palme skulle ha sagt i det sammanhanget.

– Palme skulle klart och tydligt fördömt våldet av regimen i Libyen. Han skulle troligen agerat för att få folket i Europa och västvärlden att reagera mot Muammar Kaddafi.

Suzan Qwitaz
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".