Knopar
1 av 8
Skotstek
2 av 8
Skotstek
Råbandsknop
3 av 8
Råbandsknop
Pålstek
4 av 8
Pålstek
Överhandsknop
5 av 8
Överhandsknop
Käringknop
6 av 8
Käringknop
Dubbelt halvslag
7 av 8
Dubbelt halvslag
Apans knytnäve
8 av 8
Apans knytnäve

Så knyter du knopar

Knopar använder man när man ska få båten eller gungan att sitta fast. Eller om du vill knyta ihop olika rep. Det finns massor av olika slags knopar. Eller knutar som man också kan kalla dom. Det kan vara roligt att kunna göra ett par knopar - här får du lära dig det.

Fakta om knopar

Människan har använt knopar i tusentals år. Till exempel för att knyta ihop djurhudar. Eller för att tillverka rep och fiskenät. Ordet knop kommer från det nederländska ordet för knut.

Allra mest användes knopar när man åkte med segelfartyg. Det var i början av 1800-talet. Men fortfarande använder vi knopar till exempel när vi knyter skorna. Knopar är även viktigt att kunna för sjömän, alpinister, sportfiskare, scouter och andra som behöver fästa saker på ett bra sätt.

Här lär du dig några av de vanligaste knoparna!

 

Ta fram ett lagom tjockt rep och kika på bilderna så ser du hur man gör. Du kanske får testa ett par gånger innan det blir rätt. Men det är väldigt kul när det funkar!

 

Apans knytnäve

Den här knopen kallas ibland Apnäve. Det är en hårt knuten knop som är som en boll.

Den kan användas i yttersta änden på ett tunt rep. Då får man en tung vikt som gör det lättare att kasta repet. Stoppar man in en kork i knopen innan man drar åt, så kan man få den att flyta.

Apans knytnäve funkar bra som dekoration också. Som en repboll i nyckelringen.

 

Dubbelt halvslag

Dubbelt halvslag är den vanligaste knopen när man vill förtöja sin båt. Knopen är bra att använda när man ska surra fast saker, till exempel på biltaket. Den är enkel att lära sig och går snabbt att knyta. Den sitter jättebra fast. Tyvärr sitter den så bra fast att den kan vara svår att få loss.

 

Överhandsknop

Överhandsknopen är kanske den enklaste knopen som finns. Men den är effektiv. Man ska helst använda överhandsknopen på ställen där man aldrig tänker att knyta upp knuten. I änden på ett rep till exempel. Det finns tre varianter av överhandsknopen. Enkel överhandsknop, som också kallas för halvknop (bild 1). Överhandsknop i åtta, som också kallas för fiol eller fiolstek (bild 2). Och så finns det dubbel överhandsknop, som också kallas för häststek (bild 3).

 

Pålstek

Pålstek kallas för ”kungen av knopar”. Den använder man om man vill göra en fast ögla på repet. Till exempel om man ska knyta fast repet på ett annat rep. Eller om man ska knyta det runt midjan som räddningsrep. Vill man snöra fast repet i en järnring så är pålstek bra.

 

Skotstek

Det här är specialknopen om du vill knyta ihop två rep. Även om repen är olika tjocka. Gör man det rätt så gör man repet längre utan någon risk att det lossnar.

 

Råbandsknop

Är kanske den vanligaste och kändaste knopen av alla. Den fungerar jättebra om man till exempel ska binda om något, som ett paket, en rulle, ett knippe blommor eller vid läggandet av förband. Däremot fungerar den inte om man vill knyta ihop två repändar. Då riskerar den att lossna.

 

Käringknut

Den här knopen är egentligen en vanlig dubbelknut. Det är en misslyckad råbandsknop som en ”riktig” sjöman aldrig skulle göra. Knuten har många namn som pekar på vilken amatör man är om man knyter den. Till exempel ”mormorsknut” ”falsk knut” ”ko-knut” ”åsneknut” och ”landkrabbans knut”. Käringknuten är faktiskt rätt dålig. Den går lätt upp, förutom när man vill knyta upp den själv. Då kan den vara nästan omöjlig att få upp. Det har du kanske märkt om du knutit skorna med en käringknut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".