Östgötska fotbollsprofiler

26 min

Här möter du ett gäng herrar som var med under fotbollens glansdagar i Östergötland och internationellt. Var sparkade de på sin första fotboll? Hur upptäcktes deras talang med bollen? Vilket är det finaste minnet? 

Serien är producerad av Simon Bjerkhaug, Tobias Karlsson, Dennis Nilsson från Kultur, Samhälle och Mediegestaltning vid Linköpings universitet.


Först möter vi Jan Svensson från  Söderköping som inledde sitt aktiva liv med fotbollen i Sleipner med Gunnar Nordahl som tränare. Under 1970-talet tog han klivet över till IFK Norrköping.

Conny Torstensson från Gamleby började spela fotboll hemma i byn. Från 1967 spelade han i Åtvidabergs FF samtidigt som han utbildade sig till ingenjör. Han fick också uppleva guldåren under 1970-talet.

För Åke "Bajdoff" Johansson började allt med pojklag och lek på gräsmattorna på Himmelstalund. Som elvaåring spelade han sin första match 1939 och höll på 1943. Sen blev det ishockey och Åke spelade sig ända upp i svenska landslaget. Lockelsen till gräset och bollen blev så stark att han vände tillbaka till fotbollen.

Benno Magnusson inledde sin idrottskarriär i Blomstermåla, med en stor familj där Roger Magnusson banade väg för lillebror Benno. ÅFF som var tacksamma för Roger ville tacka Blomstermåla med en vänskapsmatch. Benno upptäcktes och flyttade till Åtvidaberg som 16-åring.

Lars-Göran "Knalin" Andersson berättar att hans bästa leksaker var en fotboll och ett par blåa gymnastikskor. Han bodde i Linköping och var en lovande bandyspelare, men det var ingen tvekan om att det var fotboll han skulle satsa på. Under 1960-talet var både IFK Norrköping och ÅFF intresserade av "Knalin". Arbete och ett bra socialt liv skapade förutsättningar för en fotbollskarriär.

Sist ut att berätta om sig själv och sitt fotbollsliv är Ove Kindvall. Fotbollen blomstrade i Norrköping under 1940- och 1950-talet och detta betydde mycket för den unge Ove. 1960 var det han själv som sprang ut på Idrottsparken med publikens jubel i öronen.