1 av 2
Malin, Emelie & Fanny
2 av 2

Antirasism

Antirasist eller inte?
10 min

Tillhör du också en av dem som stolt kallar sig för antirasister? Håller du också med om att alla människor är lika mycket värda? Men frågan är – förtjänar du verkligen att kalla dig antirasist? Nu är dags att prata om den vita normen och diskutera den rasistiska samhällsgrund som många omedvetet bidrar till att upprätthålla.

Idag vill många svenskar gärna uppfatta sig själva som en del av ett antirasistiskt samhälle. I Sverige har vi därför en idé om att rasism inte är ett problem bland den stora majoriteten.

Reportaget syftar till att lyfta fram den vita normen och diskutera den rasistiska samhällsgrund som många omedvetet bidrar till att upprätthålla.

Medverkande var vithetsforskaren Catrin Lundström, docent i sociologi vid Linköpings Universitet och historierna lästes upp av Pontus Fredriksson, Dennis Kullberg, Cecilia Östlund och Maria Johansson.

Producenter: Malin Björnung Cederholm, Emelie Axelsson och Fanny Ovesen, studenter vid Linköpings Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".