Agerande utan koll

Ibland glömmer vi journalister att ta saker steget längre. Vi får en uppgift och litar på att den är sann. Dagens avslöjande om att Egnahemsbolagets förre vd Olle Lundgren fullt möjligt fick tvåmiljonersfallskärm i onödan är ett praktexempel på hur vi bör göra istället.

Låt oss börja från början:

Olle Lundgren döms till fängelse för grovt mutbrott för att ha tagit emot tegel gratis från en privat leverantör.

Men dagen innan domen väljer hans arbetsgivare kommunala Egnahemsbolaget att säga upp honom och ge honom ett avgångsvederlag på nära två miljoner kronor. Att invänta domen och istället avskeda honom utan avgångsvederlag hade inte varit möjligt enligt Egnahemsbolaget.
–  Vi har använt oss av de standardavtal som finns i kommunen. Vi får följa det avtal som är ingånget, säger Pelle Berglund, styrelseordförande på Egnahemsbolaget.

Sedan blev det tyst.

Och så över en månad senare(slutet på förra veckan) bestämmer sig Bostadsfronten för att ta en närmare titt på Olle Lundgrens anställningsavtal tillsammans med ledande arbetsrättsexperter. Och resultatet är tydligt:

Kommunens agerande är "svårförståeligt" och "inte proffesionellt". Och det hade varit fullt möjligt att avskeda Olle Lundgren utan en tvåmiljonersfallskärm. Det säger Kurt Junesjö och Tommy Iseskog. Den senare har till och med hyrts in av Göteborgs stad för att utbilda stadens chefer i arbetsrätt och kommunen benämner honom som "Sveriges kändaste arbetsmarknadsexpert".

Men varför gjorde kommunens jurister en annan bedömning än de experter Bostadsfronten talat med? Det gjorde de inte. Efter många samtal visar det sig att kommunens jurister aldrig varit tillfrågade i ärendet. Beslutet att ge Olle Lundgren två miljoner kronor i avgångsvederlag togs av Egnahemsbolagets styrelse tillsammans med bland annat politiker i kommunstyrelsen. 

Kommunen tittade inte ordentligt över möjligheten att kunna avskeda Olle Lundgren utan fallskärm.
– Vi har bara haft positiva synpunkter på Olle Lundgrens arbete på Egnahemsbolaget. Därför anser vi att vi ska hålla avtalet, säger Pelle Berglund.

För hela grejen klicka