Inez Abrahamsson, Foto: Hela Sverige ska leva

Inez tror på en vändning

"Läget är akut"
3:10 min

Frågar man Hela Sverige ska leva så väntar en ljusare framtid för landsbygden när samhället ska ställa om till mer miljövänligt. Inez Abrahamsson i Latikberg i Västerbotten är vice ordförande för organisationen och även om hon nu tycker att situationen är akut så tror hon på en vändning.

– Det går inte att göra en omställning till mer miljövänligt samhälle utan landsbygden. Utvecklingen när det gäller klimatet talar för landsbygden. För vad ska man äta och hur ska man få fram drivmedel om man inte har något folk på landsbygden, säger Inez Abrahamsson.

– Det finns också massor som vill invandra till en mer öppna kultur och renare luft, säger Inez Abrahamsson.

Hon ser en akut situation för kommuner med utflyttning och en åldrande befolkning och en service som hela tiden försämras. Smärtgränsen är nära. Men hela samhället är beroende av en livskraftig landsbygd, menar hon.

– Det är som att kapa av kranskärlen på ett hjärta för att man tycker det pumpar lite dåligt. Det går inte för då får man hjärtstillestånd tillslut och där är vi nu, säger Inez Abrahamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".