Fridas svar på frågor

Dokumentären har berört många och även väckt frågor. Här är några av svaren från Fridas chatt med lyssnarna och chatten finns lite längre ner på sidan. Sveriges radios redaktionella personal har svarat på frågor om journalistiken i kommentarsfältet längst ner och på den här . Tänk på att kommentarer ska följa Sveriges Radios .
 

Gustav: Vad är det du har utbildat dig till? (tänkte eftersom att du hade CSN-skulder)

Frida: Hallå Gustav! Jag gick på folkhögskola och läste upp mina betyg och fick min gymnasiekompetens.

11:05, 4 maj 2012

Peter: Hej Frida! Du har inte funderat på att sälja din lägenhet och köpa en billigare? Du har ju ändå gjort en jättebra affär du köpte en hyreslägenhet som sedan blev en bostadsrätt.

Frida: Hej Peter och Johan! Det är klart att jag funderat mycket på att sälja den. Jag sitter varje helg med MetroBostad, som dimper ner i hallen på fredagen, och kollar igenom annonserna. Jag hittar tyvärr inget som är billigare än den jag redan har.

11:06, 4 maj 2012

Nattsuddaren: Hej Frida. Först vill jag säga att dokumentären om dig berörde mig på djupet. Har du lyckats få något arbete och hur gick det med ditt boende? Det "hängde" ju lite löst som jag förstod det.

Frida: Hej Nattsuddaren! Tack så mycket för att du tog dig tiden att lyssna. Något nytt och stabilt jobb har jag inte än. Men jag har fått ta emot otroligt många erbjudanden från olika håll. Så jag tror på en ljusare framtid. Ang. mitt boende: jag kommer, som det ser ut just nu, att hyra ut min lägenhet. Förhoppningsvis så ska det inte behövas så länge.

11:06, 4 maj 2012

Peter: Jag förstår inte vad problemet är. Fattig? Enligt vems mått då? Om man äger en bostadsrätt värderad till ungefär en miljon kronor (baserat på vad andra lägenheter i samma storlek i närområde sålts för) så är man inte fattig, men framför allt är man inte berättigad till försörjningsstöd av något slag. Och det är väl helt rätt? Eller?

Frida: Jag förstår vad du menar Peter. Såhär ligger det till med det ekonomiskabiståndet som man får av socialen: har man en bostadsrätt så har man rätt till ekonomiskt bistånd i 4 månader. Jag har fått det en gång.

11:08, 4 maj 2012

Leo: Finns det verkligen inget jobb inom hemvården, disk, tidningsutdelning osv i Malmö. Eller känns det inte rätt?

Frida: Hej Leo! Jo, det finns det. Men i mitt fall så skriker min kropp av smärta vid lyft och när jag böjer mig fram.

11:11, 4 maj 2012

Anneli Martini: Hur gick det med programledarjobbet på TV? Du måste fortsätta studera Frida!

Frida: Hej Anneli Martini! Jag hamnade i top tre till slut,men tyvärr( för mig) så gick jobbet till en annan. Och det här med plugget- jag kan glädja dig genom att säga att jag sökt in på Malmö Högskola till hösten.

11:14, 4 maj 2012

Leo: Inte funderat att sälja lägenheten och flytta till en billig hyresrätt?

Frida: till Leo: Eftersom att jag inte har någon stadig inkomst så får jag ingen hyresrätt.

11:16, 4 maj 2012

Mikael: Men, jag hittar ju flera lägenheter i Malmö kommun som kostar under 400K ... varför är inte dessa aktuella?

Frida: Det handlar om min totala månadskostnad för mitt boende. Och den är redan väldigt låg. 3700kr

11:20, 4 maj 2012

Moderator: Det haglar in frågor till Frida. Hon försöker svara på alla frågor. Vi förlänger chatten till klockan tolv.

11:21, 4 maj 2012

<

Josef: Har du ansökt om nedsättning av ditt CSN-lån än för att minska din månadskostnad?

Frida: Det har jag gjort, och fick det sänkt. Sen är haken att CSN inte "pausar" ett lån förrän man fått socialbidrag i minst 3 månader.

11:21, 4 maj 2012

Jenny Küttim: Hej! Frida. Greps verkligen av dokumentären. Idag Undtar jag om reporten visste om att du hade en Bostadsrätt? Och om det var på grund av den som Socialtjänsten avslog bistånd? Är man fattig om man har ett val att sälja för att få hjälp?

Frida: Reportern visste det, ja. Men det var inte pågrund av min bostadsrätt som jag fick avslag i min ansökan.

11:24, 4 maj 2012

Jonas: Hur kan du med att sätta dig i den här positionen som offer när det finns folk som har så mycket mindre i din egen stad? Du är festklädd på din Facebook-bild, har en bostadsrätt vilken du delar med någon och verkar över lag inte alls vara såpass utsatt som du vill utge dig för. Nu blev det snack runt ditt fall och du får jobberbjudanden ifrån höger och vänster. Är det inte bättre att fokusera på den riktiga fattigdomen i Sverige istället för din påstådda sådan? Om du har det så krasst så SÄLJ DIN LÄGENHET. Den är värd betydligt mer än vad du betalade för den så där har du mer pengar än vad jag har! Det finns folk som förtjänar medieutrymmet så mycket bättre än "fattiga Frida". Du har ju dock fördelen att känna folk på SR i Malmö eftersom du arbetar där tidigare. Det känns orättvist mot de som verkligen har det svårt och inte har kapital att få tag i som du har.

Frida: Hej Jonas! Du säger det så rätt- det finns de i Sverige som har det mycket värre än vad jag har det. Och det är precis det som vi måste ta upp till debatt. Det handlar inte bara om mig.

11:30, 4 maj 2012

Frågvis: PÅ din Facebook står det att du jobbat på SR. Vad gjorde du där?

Frida: Jag var progamvikarie

11:32, 4 maj 2012

Jonna: *Jaha...! Du HAR pluggat och haft studiemedel alltså...?*

11:32, 4 maj 2012

Frida: om jag skulle sälja min bostadsrätt och göra en vinst, så skulle jag ändå aldrig bli godkänd som låntagare på banken eftersom jag har den ekonomiska positionen som jag har och har haft. Om jag skulle göra en vinst som skulle räcka till en ny lägenhet, så skulle bostadrättsföreningen troligen inte godkänna mig som medlem.

11:34, 4 maj 2012

<

Ellen: Hej! Vad jag kan se och hörde så uttrycker du dig jättebra. Bli skribent, journalist, reporter! Plugga. Se där du behöver inte skylla på din onda rygg. :) Se dig inte som offer! Ta tag i din situation!

11:36, 4 maj 2012

Caroline: Hej! Kände du och Mona varandra innan dokumentären?

Frida: Hej! under 2008 hoppade jag in som vikarierande programledare på "Din gata 100,6". Jag jobbade då på morgonprogrammet i tio dagar och Mona var på eftermiddagsprogrammet. Vi sågs, men känner inte varandra.

11:37, 4 maj 2012

tor: Varför fick du avslag på din ansökan?Det är en relevant frågeställning för att ens kunna bedöma din situation. Vad vet socialstyrelsen som vi inte vet?

Frida: Jag fick avslag pågrund av att de ansåg att jag inte sökt tillräckligt med arbete.
Jag skrev att jag sökt 17 jobb, för det var det jag mindes. Jag visste inte att jag var tvungen att skriva upp varje gång jag tog kontakt med någon och försökte fåt jobb.

11:37, 4 maj 2012

asd: Sluta gnälla! Sälj lägenheten, investera pengarna klokt och sluta tjura i media... det är patetiskt! Finns folk som har det betydligt sämre.

Frida: Precis- de finns de som har det värre och det måste vi ta upp till debatt.

11:38, 4 maj 2012

Maria: Hej Frida! Blev djupt berörd av programmet, vad stark du måste vara! Har du prövat att söka stipendier eller vända dig till någon kyrka eller välgörenhetsorganisation? Min kompis som blev utförsäkrad och inte kunde jobba fick i alla fall lite pengar och hjälp.. Och du hade så många kompisar, är det ingen som kan hjälpa dig, men mat eller så? Jag skulle utan tvekan hjälpa en vän som var i din situation.. Kämpa på och stor kram!

11:40, 4 maj 2012

Jerry Jonsson: Att sälja en bostadsrätt kan vara rena förlusten. Det är vanligt att bostadsrättsavgiften är mycket lägre än hyrorna. Det betyder att hyran snart äter upp pengarna som försäljningen gev. I sådana fall bör bostadsrätten inte pårerka rätten till bistånd. Om innehavet av bostadsrätt under dessa förhållanden påverkar biståndet så tycker jag att det är grovt fel. Samhället skall inte framtvinga vansinniga åtgärder.

11:41, 4 maj 2012

<

Ida: Hej Frida! Finns det nån möjlighet att få föra över en liten slant till dig eller skulle det kännas jobbigt. Dokumentären rörde mig verkligen och det faktum att vi är lika gamla men du haft mycket otur i livet. Du verkar vara en grym tjej med mycket att ge!

Frida: Hej Ida! Tack fina du för att du vill hjälpa mig ekonomiskt. Det är väldigt stort av dig. Men jag kan verkligen inte ta emot det. Jag uppskattar din vilja att hjälpa mig- verkligen. Och tack för peppen!

11:41, 4 maj 2012

Anna: Hej, med tanke på att du skriver att du har en förslitningsskada undrar jag om du har varit i kontakt med rehab och jobbar aktivt med att minska den smärtan du har genom kontinuerlig träning, eller vad du annars gör för att minska smärtan? En förslitningsskada försvinner inte vara av sig själv och du är vid en såpass ung ålder att detta borde vara en hög prio.

Frida: Hej! Ja, jag tränar min axel varje dag. Var på rehab några ggr.

11:43, 4 maj 2012

Andy: Hej Frida! Jag vill bara säga att jag tkr du är en fantastiskt stark människa som jag beundrar för att du orkade ställa upp och berätta om ditt liv. Alla de här ifrågasättandena som du får nu: låt det inte slå ner dig! Det är folk som inte fattar vad fattigdom är för nåt. Kram

Frida: Andy- TACK! Kram

11:44, 4 maj 2012

Philip: Vad skulle du vilja ändra i Sverige/systemet för att hjälpa andra fattiga? Jag läser att du fått jobberbjudanden efter att du fått medieexponering, vilket ju är jättepositvit för dig men det hjälper ju knappast någon annan.

Frida: Såhär spontant så tycker jag att myndigheterna bör ha en närmre kontakt med individen- personliga möten är extremt viktiga.

11:46, 4 maj 2012

Isa: Finns det inga säljjobb eller andra mer stillasittande jobb du kan få? Har du fått några jobberbjudanden efter programmet? Du är så positiv och glad trots din situation, blev imponerad!

Frida: Hej Isa! Jag har fått en massa fina erbjudande. Nu är det så att min rygg bara blir sämre av stillasittande jobb. Jag behöver röra på mig men då inte behöva göra lyft. Och du, TAck för peppen!

11:48, 4 maj 2012

Manu: Hej... Vill bara säga att jag är ledsen att så många är så föraktfulla pga "bostadsrätt bla bla". Du verkar vara en bra människa, och i genuin ekonomisk knipa. Jag hoppas att det blir bättre för dig snart. Jag tror det, du ger intrycket av att vara någon som lyckas förr eller senare.

Frida: Tack för att du stöttar mig Manu!

11:48, 4 maj 2012

Kiki: Hej Frida! Starkt av dig att ställa upp på reportaget! Jag har själv varit i en liknande situation som ledde till att jag var väldigt smal. Mitt tips till dig är att du söker läkare för din undervikt och får dels en sjukskrivning och dels ett intyg på att du i princip håller på att svälta ihjäl. Sjukskrivningen gör att du slipper söka jobb och alltså inte kan nekas socialbidrag för att du sökt för få jobb - hoppas jag iaf. Intyget om undervikt hoppas jag också förstärker din argumentation med Socialtjänsten. Dessutom är det inte du som säger att du behöver matpengar utan en annan auktoritet i offentlig sektor. Jag önskar dig allt gott av hela mitt hjärta! Du får gärna höra av dig! Kiki

Frida: Tack för att du delade med dig av det Kiki, och tack för ditt stöd!

11:49, 4 maj 2012

Hanna: Hej Frida! Jag blir ledsen när jag ser alla negativa kommentarer du får, "sälj din bostadsrätt" etc. Jag har varit i din situation, utan familj som kunde/ville hjälpa. Jag vet hur tufft det är och tycker att du är stark och modig som går ut med din historia. Jag håller tummarna för att det löser sig för dig!

Frida: hej Hanna! Ja, det har visat sig att det finns väldigt många som har haft det eller som har det som mig. Och det gör ont i hjärtat att veta att så många måste kämpa så otroligt hårt. Kram på dig! Och tack för ditt stöd!

11:51, 4 maj 2012

Peter: Kan man få låna pengar av socialtjänsten? Jag tänker att om man har mat i magen är det enklare att orka med att göra saker, klara av jobb/skola/intervjuver mm tills man får en lön/studiemedel etc...

Frida: Socialen lånar inte ut pengar.

11:52, 4 maj 2012

Erik: Har inte hört dokumentären ännu, men det är intressant att så många verkar tycka att man inte får lägga upp snygga fördelaktiga bilder av sig själv på internet om man inte har några avsevärda inkomster. Dina tankar om detta?

Frida: Jag har lika mycket rätt som alla andra att känna mig vacker, att följa mina drömmar och förverkliga mig själv. Tack för frågan Erik!

11:53, 4 maj 2012

Kristin: Hej Frida! jag tycker programmet var så bra! det visar hur lätt det är att hamna utanför det trygga systemet och det visar att även om man har energi som du och försöker ta tag i problemen så är det svårt att klara sig utan jobb. Har man ingen familj som kan hjälpa till i svåra situationer så är det lätt att hamna i ekonomisk katastrof med allt som följer med det. Lycka till i framtiden och för guds skull - sälj inte lägenheten!

Frida: Kristin- Tack så himla mycket för ditt stöd! Det betyder väldigt mycket för mig. Kram

11:54, 4 maj 2012

Moderator:

Nu är det några minuter kvar av chatten. Vissa frågor handlar om hur vi som journalister har arbetat. De svarar vi gärna på. Vi lägger upp svaren på:https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4091

11:55, 4 maj 2012

<

Santiago: Hej Frida! Har du fått någon hjälp sedan dokumentären sändes. Är det några personer som har hört av sig? Hur har du det nu med jobbet/pengar?

Frida: Jag har fått väldigt många tips och mycket stöd från nära o kära, men också fått känna av stödet ifrån främmande. Jag har inget stadigt jobb än, men jag ska se till att få ändrat på det- jag är målmedveten! Tack!

11:55, 4 maj 2012

sammalika: Hyr ut lägenheten via exempelvis remax, hyr ett billigare rum. Kämpa vidare, du vet hur man gör!

11:55, 4 maj 2012

<

Ina: Det är väl inte relevant att mäta vem som har det värst, fattigdom är relativt och många i detta land och på denna jord har det sjukt svårt. Att ge Frida dåligt samvete för att hon pratar i radio om sitt liv är bara dumt, det hjälper ingen. Fram med fler röster i medierna. Frida jag känner med dig och gläds åt dina framsteg. Lycka till, du kan gå långt!

Frida: Tack för att du säger det Ina. Tack för ditt stöd!

11:56, 4 maj 2012

nils: din kommentar på den här artikeln? http://hagwall.wordpress.com/2012/05/03/fattiga-frida-formogen/

Frida: Jag har inte hunnit läsa den men har du en direkt fråga till mig så får du gärna ställa den.

11:58, 4 maj 2012

Jerry Jonsson: det räcker inte med personlig kontakt. det krävs lag. och regeländringar.

11:58, 4 maj 2012

Gurkan: Om du känner att du inte har råd med mat kan du börja med dumpster diving. Att hämta mat i containrar utanför mataffärerna. Det är mängder med folk som gör det. Jag gör det själv och har i princip 0 kr i matkostnad per månad och äter hur bra mat som helst. Kolla in Facebook-gruppen "Dumpstra med oss" eller http://www.trashwiki.org. Ses vid soptunnan!

Frida: Tack för tipset Gurkan!

11:59, 4 maj 2012

Leo: Dokumentären var bra, men jag tycker inte att Mona Masri gav hela bilden. Mycket har vi fått reda på nu i efterhand (bostadsrätten ex). Men det är ju ingen kritik mot Frida. Lycka till!

11:59, 4 maj 2012

Linnéa: Hej! Jag lyssnade på dokumentären och jag vill bara säga att jag känner med dig av hela mitt hjärta. Vill skicka dig världens största kram och lycka till i livet!! Allt gott skall komma till dig! KRAM!!!

12:01, 4 maj 2012

<

Joel: Det är så tråkigt att läsa vissa av kommentarerna här; den allmänna samhällsapatin har gått så långt att man totalvägrar att överhuvudtaget tänka tanken på sympati, för att man anser "att det finns folk som har det värre", å andra sidan är jag helt övertygad om att de som säger så överhuvudtaget inte vill veta av dem som har det ännu sämre ställt och hellre undviker dem istället för att känna sig vid dem. Det är hemskt att man måste befoga sitt lidande. Jag beundrar din optimism Frida. Jag får intrycket att du är en väldigt stark och fin person. :)

12:03, 4 maj 2012

Christian: Det känns lite som om att du målar ut dig till att vara ett offer för att på något vis väcka en sned debatt om "fattigdomen i Sverige". Kan det stämma? Personligen känner jag mig lurad då jag kände med dig i första avsnittet och i de första rapporterna. SR tog i ifrån tårna och var uppenbart inte alls sanningsenliga. Att det är synd om dig har de fått fram. Synd är att de gjort så många reserachfel att man nästan blir mörkrädd. Alla har olika problem i livet. Att inte ha pengar är ett av dem.

Frida: Tack för att du lyssnade på programmet. Jag har berättat om mitt liv. Det är det enda. Att människor i Sverige har det värre än mig, vet jag. Och det är fortfarande det, som är debatten- debatten handlar inte bara om mig- den handlar om alla de andra med.

12:03, 4 maj 2012

Moderator: Nu stänger chatten.

12:03, 4 maj 2012

Moderator: Tack för alla frågor. Hör gärna av er till mig om ni har frågor om hur vi som journalister arbetade. ulla.svensson@sverigesradio.se

12:04, 4 maj 2012

<

Andy: Alltså, ni som här håller på att säga åt Frida vad hon ska göra (rehabilitera sin axel, sälja sin bostadsrätt, sluta klaga, söka pengar från kyrkan, börja plugga, sätta ner sitt CSN, m.m.) alternativt deklamera att det minsann finns folk som har det mycket värre och att Frida därför ska vara tyst (vilka då? jag vill för övrigt gärna se er göra reportage om dessa människor som svälter mer än att mensen försvinner) kan inte ni ta en minut och fundera på varför ni blir så oerhört provocerade av att Frida är fattig trots att hon har en bostadsrätt/har en glad bild på sin Facebook/har vikarierat på SR/ har träffat reportern tidigare. Jag tycker att ni ska skämmas!

Frida: Ett stort tack för att du kommenterat idag Andy. Jag känner av din drivkraft och förståelse.

12:04, 4 maj 2012

Frida: Ett STORT tack ska ni ha allihop!

12:06, 4 maj 2012

<


 

Här är chatten i sin helhet:

Frida

(OM SVT-jobbet) Jag hamnade i top tre till slut,men tyvärr( för mig) så gick jobbet till en annan. Och det här med plugget- jag kan glädja dig genom att säga att jag sökt in på Malmö Högskola till hösten.

Frida

Eftersom att jag inte har någon stadig inkomst så får jag ingen hyresrätt.

Frida

Hej! under 2008 hoppade jag in som vikarierande programledare på "Din gata 100,6". Jag jobbade då på morgonprogrammet i tio dagar och Mona var på eftermiddagsprogrammet. Vi sågs, men känner inte varandra.

Frida

Om jag skulle sälja min bostadsrätt och göra en vinst, så skulle jag ändå aldrig bli godkänd som låntagare på banken eftersom jag har den ekonomiska positionen som jag har och har haft. Om jag skulle göra en vinst som skulle räcka till en ny lägenhet, så skulle bostadrättsföreningen troligen inte godkänna mig som medlem.

Frida

Jag fick avslag på grund av att de ansåg att jag inte sökt tillräckligt med arbete.
Jag skrev att jag sökt 17 jobb, för det var det jag mindes. Jag visste inte att jag var tvungen att skriva upp varje gång jag tog kontakt med någon och försökte fåt jobb.

Frida

(Om att ha bostadsrätt) Reportern visste det, ja. Men det var inte pågrund av min bostadsrätt som jag fick avslag i min ansökan.

Frida

Du säger det så rätt- det finns de i Sverige som har det mycket värre än vad jag har det. Och det är precis det som vi måste ta upp till debatt. Det handlar inte bara om mig.

Frida

(Om att söka nedsättning hos CSN) Det har jag gjort, och fick det sänkt. Sen är haken att CSN inte "pausar" ett lån förrän man fått socialbidrag i minst 3 månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista