De vanligaste frågorna om Kluvet land

Bland alla reaktioner som kommit på programmet om Frida finns också frågor. Här svarar Kluvet lands projektledare Ulla Svensson, kanalansvarig på P1 Cecilia bodström och programmets ansvarige utgivare Louise Welander. (Fridas egna svar ).

Många har reagerat på att Frida, i dokumentären ”Ingen är vän med en fattig” har en bostadsrätt och att vi inte berättade om det i programmet.

Det kunde vi ha gjort.

Men det inte förändrar inte Fridas situation, kostnaden för bostadsrätten, cirka 3 700 kronor, är inte högre än motsvarande för en hyreslägenhet.

Varför berättade ni inte att Frida bor i en bostadsrätt?

– Vi valde bort det för att vi tyckte att det inte hörde hemma i berättelsen om hennes situation som ung och arbetssökande i Malmö. Vi ville visa hur utsatt man är som timanställd och vad som snabbt kan hända när telefonen slutar ringa. Spiralen nedåt kan gå väldigt fort. Det var det vi ville fokusera på.

Tyckte ni inte att det var viktigt?

– Då  tänkte vi inte så eftersom det inte hade med Fridas liv som arbetssökande att  göra, vi tänkte att bakgrunden till att Frida bor i en bostadsrätt var för lång och omständlig att berätta och att den skulle ta för stor plats, men, nu i efterhand så inser vi att vi skulle ha gjort det för tydlighetens skull. 

Men kan hon inte sälja den i dag?

– Jo, och det är fortfarande inte uteslutet att sälja, men programmet sträcker sig under tre månader som Frida får det allt tuffare. I första hand var alternativet att hyra ut lägenheten. Skulle hon sälja lägenheten så blir hon bostadslös, utan jobb vilket betyder att chansen att få hyresrätt är liten. Dessutom saknar hon borgensmän som kan gå i god för henne.

Men om hon säljer den och köper en billigare?

– Eftersom Frida i dag har en väldigt låg månadsavgift så är det inte säkert att det skulle bli billigare. Det finns också en risk att hon inte skulle få ett nytt lån och att hon inte skulle bli godkänd av en ny bostadsrättsförening eftersom hon saknar fast jobb.

 Hur hade Frida råd att köpa en bostadsrätt?

– Det var hennes hyresrätt som ombildades, därför var den inte så dyr, det är också mycket lättare att få lån vid en ombildning, därför fick hon det, då hade hon också jobb. Hon betalade ingen kontantinsats.

Ni kallar Frida för fattig – men det är hon väl inte om hon äger en bostadsrätt?

– Frida kallar sig själv för fattig eftersom hon inte har jobb och därför inte heller några pengar att röra sig med.

Ytterligare en fråga som har dykt upp är om Mona som har gjort programmet och Frida är kompisar.

– Nej, de är inte kompisar, inte i verkligheten och inte på Facebook. Frida har varit timanställd också på Sveriges Radio. Under 2008 jobbade hon cirka tio dagar och 2009 likaså. Då jobbade även Mona på Sveriges Radio, men Mona kände inte heller Frida innan de började göra programmet. Däremot hade de setts ute i Malmös krogliv. Frida och Mona  har  varit med i samma radioprogram några gånger.

Kommer ni att fortsätta att berätta om vad som händer med Frida?

– Ja vi kommer att fortsätta att bevaka hur det går för Frida och också berätta om andra unga människor som i dag har svårt att få livet att gå ihop.

Varför svarar inte reportern på frågorna?

- Det är Louise Welander, ansvarig utgivare Samhällsredaktionen och Cecilia Bodström, kanalansvarig P1, som har ansvaret för den här programserien och för vad redaktionen tog med i dokumentären. Därför är det också vi som svarar på frågorna.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista