Ola Lindholm och journalistiken

SR Ekot har publicerat uppgiften  om att Ola Lindholm åtalats för ringa narkotikabrott. Det vanliga är att vi inväntar dom och publicerar först om domen är fällande och om uppgiften anses ha tillräckligt stort allmänintresse.

Här fick dock åtalet under helgen sådana konsekvenser att vi tyckte det var motiverat att rapportera om händelsen och därmed nämna programledaren, chefredaktören och styrelseledamoten i BRIS vid namn. I helgen gick Lindholm själv ut och meddelade att han tar time out från sitt uppdrag på Kamratposten och SVT uppgav att de tar paus i samarbetet med den åtalade programledaren.

Förutom nyheten i sig har vår journalistik i samband med detta handlat om en intressant debatt som följt i spåren av uppmärksamheten kring Lindholm - måste en förebild vara felfri? En relevant fråga i en tid då vägen från tillkortakommande till rubrik tycks krympa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".