Fridén och Uddén på väg till Libyen

2:24 min

I skrivande stund är Ekots Christer Fridén på väg ut till flygplatsen i Tunisiens huvudstad Tunis för att möta Cecilia Uddén. Tillsammans ska de försöka ta sig till Tripoli.

Planen är att boka in sig på ett flyg till Djerba, som inte ligger så långt från gränsen mot Libyen, alternativt kommer de att ta taxi ner till gränsen. Redaktionsbloggen har pratat med Christer på telefon.

En del lyssnare har hört av sig och undrat varför vi inte är i Tripoli ännu, vad är det för svårigheter med att ta sig dit just nu?

– Det är tre problem, det första väldigt praktiskt. Mitt flyg blev försenat på grund av en åskstorm som drog fram över flygplatsen i Paris igår kväll, och Cecilia som flög från Kairo fick sitt flyg inställt.

– Det andra problemet är att vi inte ännu vet hur det ser ut vid gränsövergången, vi ska försöka ta reda på det först, och det tredje är att det fortfarande pågår strider i Tripoli, så frågan är på vilket sätt vi ska ta oss in. Det kräver en del planering.

Vad har ni hört från gränsen hittills?

– Att det ska vara helt okej att ta sig över på det ena stället. Om vi får ett flyg på förmiddagen ner till Djerba borde vi vara vid gränsövergången vid två, tretiden. Måste vi ta bil från Tunis blir vi nog ett par timmar sena.

Är det mycket säkerhetsarrangemang innan man kan åka iväg på en sån här grej?

– Det är ju mest att informera sig om situationen, vi vet att det pågår strider i Tripoli, den staden är inte fredlig ännu på något sätt och det är helt enkelt farligt på en del ställen där.

Hur känner du inför att åka in dit?

– Jag tycker att det ska bli intressant, jag kommer inte att utsätta mig för några risker och det tror jag inte att Cecilia tänker göra heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista