Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny chef för Ekot

Nya Ekochefen Anne Lagercrantz har nu varit en vecka på redaktionen och är full av nya intryck, inte minst efter möten med alla bekanta radioröster, som hon nu kan koppla ansikten till, skriver hon här i Ekots redaktionsblogg.

Jag har tillbringat fyra månader i karantän efter mitt förra jobb som chef och utgivare för TV4Nyheterna, och har även under den tiden varit en flitig radiolyssnare. Min respekt för uppdraget är stort, liksom för redaktionen med dess enorma journalistiska kompetens.

Mitt övergripande uppdrag ser jag som att förvalta och förädla det Ekot står för, men att också tänka nytt.

Omvärlden och journalistiken förändras i ett oerhört tempo och vi är omgivna av ett nyhetsbrus och en konkurrens ingen av oss varit med om. Hur lyckas vi nå ut i detta brus, och hur lyckas vi locka nya lyssnare och användare och samtidigt behålla de som redan är oss trogna?

Ett av svaren är särprägel. Varför ska man i nyhetsbruset välja just Ekot? Några punkter sticker spontant ut (utan inbördes ordning):

-          Utrikesbevakningen med de 17 korrespondenterna

-          De egna nyheterna

-          De erfarna medarbetarna

-          Ekots unika trovärdighet .

Det finns givetvis mer som särpräglar Ekots stora utbud, men det här är några av mina utgångspunkter i diskussionen, där nästa steg blir att fundera på om och hur särprägeln kan tydliggöras. Parallellt med denna diskussion som jag nu påbörjat med redaktionen sätter jag mig in i den handlingsplan som redan finns för Ekot nästa år, och de utvecklingsprojekt som pågår efter radions nyhetsutredning.

Det känns urkul!

Anne Lagercrantz
Ekochef

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".