SOCIALA MEDIER

"Jag är tveksam till restriktioner"

Sky News i Storbritannien uppmanade i veckan sina journalister att inte retweeta – eller sprida – uppdateringar på Twitter som kommer från kollegor i andra mediehus. BBC följde efter med egna restriktioner och vill inte att deras medarbetare ska släppa nyheter på Twitter utan att de först passerat en bedömning vid nyhetsdesken. Jag har förståelse för båda åtgärderna, men mest sympatiserar jag med BBC's teknologireporter Rory Cellan-Jones som på sin blogg skriver att vi alla trevar oss fram genom dimman i detta nya medielandskap. 

Jag är tveksam till att införa restriktioner på Ekot. Kanske klarnar dimman och vi inser att det är nödvändigt, men tills vidare tror jag på sunt förnuft och en ständig diskussion.

Kvalitetssäkring är avgörande för vår trovärdighet, och mycket på Twitter är både ogenomtänkt och – stundtals – osant. På Twitter har exempelvis många felaktigt dödförklarats, bland andra Nelson Mandela. Som SR-medarbetare måste vi vara medvetna om att vi sätter en kvalitetsstämpel på allt vi publicerar – och vidarepublicerar. Skulle vi exempelvis retweeta nyheter från opålitliga källor, ger vi dem en tyngd och en status de annars omöjligt skulle få. Vi behöver använda samma varsamhet som när vi citerar andra medier i våra radiosändningar eller på vår sajt.

Jag upplever inte heller att vi idag har ett problem med att medarbetare publicerar nyheter på twitter först. Nyhetssajten och FM kommer före, åtminstone när det gäller nyheter som har tillräcklig höjd. Men det händer att twitter blir först av ren nödvändighet. Det kan hända under kontinuerlig rättegångsbevakning (som även BBC godkänner) men också, som under Juholtbevakningen, då vår sajt tillfälligt inte gått att uppdatera. Tack vare twitter kunde vi snabbt få ut nyheten om ytterligare distrikt som förlorat förtroendet för Juholt, och vi blev omedelbart citerade av andra medier.

Generellt ska vi, enligt SR:s policy för sociala medier, också självklart förhålla oss till kollektivavtalet och dess bestämmelser kring oberoende, trovärdighet och intern diskretion.

Kännetecknande för en dimma är att konturerna är suddiga, och avgörande för hur vi navigerar genom den är att vi ständigt lär och ständigt diskuterar. Redan nästa vecka har vi en ny så kallade Ekoskola på temat var gränserna går. 

Anne Lagercranz
Ekochef, Sveriges Radio
http://twitter.com/AnneLagercrantz