Utmanar och nyanserar gängse bild av Nordkorea

Margita Boströms reportagesserie från Nordkorea är ett viktigt dokument, skriver Per Eurenius, utrikeschef på Ekot.

Vi är vana vid att journalistresor in i det slutna landet ger magert utbyte. Senaste exemplet är den hårt regisserade journalistresan till regimens raketuppskjutning för några veckor sedan. Journalisterna fick se en raket gå till väders och krascha. Däremot ingenting av det dagliga livet i det slutna landet.

Med Margita Boströms resa är det annorlunda. Hon har rest tillsammans med riksdagsledamoten Kent Härstedt, en erfaren bedömare av Nordkorea som har besökt landet sju gånger de senaste 17 åren.

Och de vittnar bägge om att förändringar pågår i landet. Diktaturen tycks vara densamma också i tredje generationen av Kim-dynastin.  Men i ekonomin har något uppenbarligen hänt: Det råder byggboom i huvudstaden Pyongyang.Västteknologi används på universitetet och lyxvaror förekommer i staden, i strid med internationella sanktioner, som uppenbarligen fungerar dåligt. 

Margita Boström har kunnat röra sig friare under sin resa i Nordkorea än andra reportrar. Hon har promenerat utan följeslagare i Pyongyang. Hon har åkt tunnelbana, visserligen med sin tolk och övervakare, men hon har fritt kunnat tilltala resenärer på tåget.

Bilden Margita Boström ger av Nordkorea förringar inte på något vis diktaturen. Men den utmanar och nyanserar den gängse bilden av landet.

Per Eurenius

Utrikeschef på Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".