Ekot och citat

Thomas Mattsson ifrågasätter Sveriges Radios användning av citaträtten i sin blogg, och funderar kring om han kan använda SR:s innehåll för att ljudsätta Expressens inslag och sändningar.

Först och viktigt: vi ska vara tydliga med när vi citerar!

Originaljournalistik är en bristvara, och vi bör göra allt vi kan för att uppmärksamma avsändaren.

På Ekot försöker vi vara generösa och alltid ange källa när vi återger material andra redaktioner tagit fram. Det har hänt att vi slarvat, och vi försöker ständigt bli bättre.

Ibland är det svårt, flera redaktioner kan ha liknande uppgifter, och vissa nyheter har en inneboende dynamik som gör att de så småningom blir allmängods. Det kan då vara svårt att avgöra hur länge ”credit” ska finnas kvar.

Expressen är exemplarisk i genren, här på redaktionen minns vi med stolthet när expressen.se lyfte fram vårt avslöjande om Saudiaffären på halva förstasidan och exponerade Ekot med jättebokstäver i rubriken.

När Studio Ett gjorde ett reportage om ”gubbslemsbråket” på Gräv-konferensen i Göteborg illustrerades det med ljud från en film som publicerats på Expressen.  Vi angav inte det och vi uppmärksammade inte heller fotografens namn. Det var fel. Vi har bett fotografen om ursäkt och har erbjudit kompensation.

Däremot anser vi att citaträtten gäller. Citat får göras i den omfattning som motiveras av ändamålet utan att upphovsmannen vidtalats eller samtyckt. Ett självklart krav är dock att verket är offentliggjorts, i det här fallet genom publiceringen på expressen.se.

Citaträtt kan vara vanskligt, det finns ju inga fasta gränser för exakt hur många sekunder eller minuter som kan omfattas, utan det blir en tolkning av vad som är rimligt och motiverat.

I det drygt tolv minuter långa Studio Ett-reportaget användes ett par korta illustrationer från debatten med direkt koppling till reportaget. En tumregel vi har på redaktionen är att citera runt 30 sekunder. 

Vi blir uppriktigt glada om Expressen fortsätter att citera Ekot, så länge omfattningen är vettig och ljudet har direkt samband med vad som sägs i inslagen.  Att slentrianmässigt ljudsätta inslag med SR-material är något annat, men är knappast vad Mattsson avser.

Sveriges Radio erbjuder också alla externa sajter att återge ljudet i vår inbäddade spelare. Då finns så klart ingen begränsning i tid.

Vill Expressen-tv rapportera om Studio Ett eller God morgon, Världen! hoppas vi så klart att klipp från de programmen används. Och rätt ska vara rätt även här: den Birro som avsågs är givetvis Markus.

/Anne Lagercrantz, chef och ansvarig utgivare Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".