Nya sajten och VM-guld i gräv

En av de mest lästa artiklarna i våras på vår sajt var ”Tidslinje/ projekt Simoom”. Det är ingen upphetsande rubrik, tvärtom, men det säger något om styrkan både i sajten och i vår journalistik.

Anledningen till att artikeln var så läst, var ju inte att den lockade maximalt med klick en enskild dag, utan att vi publicerade många nya artiklar i ämnet som tidslinjen förstärkte. Artikeln återkom gång på gång som bakgrundsinformation.

Det påminner om att  grunden till allt vi gör – oavsett plattform - är bra berättelser. För att finnas jämt på alla plattformar måste vi ha ett bra innehåll, en bra story, och just nu är Ekot tack vare Daniel Öhman och BG  Bodin världsmästare!

Motiveringen till IRE:s medalj, som Sveriges Radio delar med CNN, avslutas med: ”The judges commend Swedish radio for not only its fine reporting but it’s superb storytelling and production.”

IRE:s pris anses vara världens finaste pris för undersökande journalistik och jag vill poängtera hur stort det är.  Ekot vann i konkurrens med redaktioner från hela världen, vissa betydligt större, och i ett sammanhang där radio inte brukar hävda sig, utan snarare tidningar med maffig layout eller tv som ofta ses som ett starkare känslomedia.

Webbartikeln om Saudigrävets tidslinje visar också hur viktig paketering och presentation är för innehållets genomslag.

Hur förmår vi göra ett material begripligt och enkelt tillgängligt? Det är något vi kämpar med varje dag och där webben skänker unika möjligheter.

Delarna stärker varandra. Det är en fantastisk service att erbjuda ”tidslinjen” till Saudigrävet på webben, vi kan inte kräva att alla hängt med i alla turer, men webben kan begripliggöra och styrs inte av sändningssekunder utan kan erbjuda både djup och bredd.

Vi har tagit ett nytt kliv med nya sajten för att göra det enklare för lyssnare att ta del av Sveriges Radios kvalificerade innehåll.

Tidigare har vi lagt mycket kraft på att publicera och göra olika layout av nyheter på två olika sidor: SR-ettan och Ekots förstasida. Samtidigt vet vi att många besökare nöjer sig bara med startsidan och när vi nu behöver spara pengar samlar vi resurser till en sida.

Med både innehåll och paketering är nyckeln det förrädiskt enkla, det som på ytan ter sig självklart. Nu i efterhand kan det kännas självklart med en internationell grävutmärkelse, men bakom finns ett hårt och komplext arbete.

Detsamma gäller sajten, klockan 10 i onsdags fick förstasidan ett nytt utseende.

Övergången var sömlös och utan dramatik, men även här döljer sig ett mycket arbete!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".