Därför publicerar SR nyheten om Ratsit

P4 Östergötland avslöjar idag att man på kreditupplysningsföretaget Ratsits hemsida kan få upp sekretessbelagda uppgifter, exempelvis listor med namn på kvinnor som bor på eller har kontakt med olika kvinnojourer i Sverige.

Flera lyssnare har hört av sig och menar att vi gör reklam för tjänsten, och att vi kan äventyra gömda kvinnors säkerhet.

Effekten kan snarare bli den motsatta: att Ratsit och/eller ansvariga politiker uppmärksammas på frågan och omöjliggör sökningar på sekretessbelagda uppgifter.

Som journalister kan vi inte styras av konsekvenser av vår rapportering. Det är ofta omöjligt att på kort eller lång sikt veta hur en publicering påverkar. Dessutom skulle vår nyhetsverksamhet omöjliggöras.

Vår trovärdighet skulle raseras om vi av pedagogiska skäl undanhöll sanningar eller försökte försköna verkligheten.

Det vi måste förhålla oss till är om nyheten är relevant och viktig. Det är den.

Kreditupplysningsbolagen är många och flitigt använda. Att veta att uppgifter som påverkar människors säkerhet och integritet så lättvindigt kan lämnas ut har stort allmänintresse.

 /Anne Lagercrantz, chef för Ekoredaktionen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista