Så arbetar Ekots korrespondenter i katastrofens Filippinerna

Natten som gick sov vår korrespondent Nils Horner på ett skrivbord i stadshuset i den filippinska staden Tacloban.

Han tyckte det var bättre än att sova på golvet, eftersom kackerlackorna besvärade honom.

Vår andre korrespondent på plats i Tacloban, David Carlqvist, fixade en sovplats genom att lägga ihop några säckar med skänkta kläder där på stadshusgolvet.

Ingen av dem har duschat de senaste dagarna. Däremot har de, till skillnad från många stadsbor, både mat och vatten så de klarar sig.

SR:s korrespondenter är inte de enda journalisterna som övernattar i Taclobans stadshus. Stora delar av staden blåste sönder i tyfonen för en vecka sedan. Men stadshuset står kvar, visserligen skadat, men ändå tillräckligt som skydd för besökare.

David och Nils planerade för dagen en bilresa utanför själva staden. Men det visade sig omöjligt. Det är ont om både bilar och bränsle i det stormhärjade området. Många vägar är inte farbara. Men de två har inte gett upp sina resplaner. De kommer att försöka igen.

Nils berättar om liklukten som blåser in mot stadshuset. Säckarna med döda kroppar ligger fortfarande kvar i värmen nedanför kullen som huset ligger på. Och lukten är svår att uthärda.

Samtidigt något hoppfullt i eländet: På fredagen såg Nils för första gången en leverans av äpplen och apelsiner. Långsamt kommer försörjningen i gång igen i Tacloban.