Anne Lagercrantz. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio.

Anne Lagercrantz: Löjligt att antyda att vi inte vågar debattera

Ekochef Anne Lagercrantz efter den senaste tidens uppmärksamhet kring Sveriges Radios policy om opartiskhet i valtider.

Det är alltid nyttigt att befinna sig på ”andra sidan” och att som journalist själv bli bevakad av media.  Det kan ge  insikter om hur andra upplever det att bli granskade av oss.

Hur ogärna jag än vill det, så inser jag att även människor som vi bevakar frustrerat kan känna att vi inte lyssnar på dem, eller till och med att ”vi missförstår dem medvetet.” 

I all händelser är det precis så jag själv känt det under debatten om public service opartiskhet. 

I veckan anklagade professor Lena Halldenius SR och P1-morgon för att gömma sig ”bakom opartiskhetskravet” och att använda det som ”försvar vad som i själva verket är flathet och principlöshet”.  Hennes Facebook-inlägg fick stor spridning och uppmärksammades av DN.

Halldenius säger bland annat:

– Det allvarliga är inte att jag inte var med i radio i dag. Det allvarliga är om det ses som ett problem för opartiskheten att ta ställning för grundläggande värden som mänskliga rättigheter. Det är farligt, säger Lena Halldenius.

Låt mig bara försöka klargöra:

Det är inte ett problem, som Halldenius hävdar, att ta ställning för grundläggande värden som mänskliga rättigheter.

Det är till och med ett krav i radio- och tv-lagen att vi är partiska till förmån för mänskliga rättigheter.

Vi har en skyldighet att markera när någon exempelvis uttrycker rasistiska åsikter i sändning. Det är en självklar princip och en del i vårt tillstånd att sända radio i allmänhetens tjänst. 

Vi ska också anstränga oss för att föra fram parternas bästa argument och låta lyssnarna själva avgöra vad de tycker. Det gäller det egna företaget såväl som alla andra parter.

Programledarnas roll är inte, som Halldenius menar, att företräda Sveriges Radio i debatten om opartiskhet. Deras roll är som alltid att lyfta fram båda sidor, precis som gjorts under de tillfällen opartiskheten varit debatterad inom ramen för Ekot.

Torsdag 13/2 debatterade SR:s programdirektör Björn Löfdahl och ledarskribenten Sofia Mirjamsdotter Soran Ismail och Sveriges Radio.

Fredag 14/2 debatterade SR:s VD Cilla Benkö och kanalchef Anne Sseruwagi opartiskheten med SVT:s Janne Josefsson och universitetslektor Lena Berggren.

Söndag 16/2 God Morgon, Världen uppmärksammar åsiktsjournalistiken. 

DN:s rubrik är dramatisk ”SR stoppade intervju med professor om opartiskhet”. 

Den helt odramatiska anledningen till att Halldenius avbokades var att redaktionen på P1-morgon upplevde att det skulle bli en upprepning av tidigare debatter och redan framförda åsikter.

Vi har ägnat åtskild programtid åt frågan och det är uppriktigt sagt löjligt att antyda att vi inte skulle få eller våga debattera ämnet.

Liknande avbokningar sker dagligen, ibland med kort varsel. Det kan man förstås som gäst ogilla och ha synpunkter på, men att koppla det till principlöshet och mänskliga rättigheter är enbart tendentiöst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".