Därför skickar Ekot en reporter till Liberia

Ekots reporter Margareta Svensson befinner sig just nu i Liberia. Hennes uppdrag är att skildra konsekvenserna av ebolautbrottet i landet. Lyssnare har undrat hur Sveriges Radio har resonerat inför uppdraget.

Ekots reporter Margareta Svensson befinner sig just nu i Liberia. Hennes uppdrag är att skildra konsekvenserna av ebolautbrottet i landet.

Fram till den 6 november i år har drygt 6.500 människor smittats med ebola i Liberia, varav nästan 2700 har avlidit. Även om smittofrekvensen har sjunkit de senaste veckorna är utbrottet inte under kontroll. Professor Hans Rosling säger i en intervju med Margareta Svensson i den liberianska huvudstaden att minskningen av antalet smittade tycks ha avstannat under de senaste dagarna.

Lyssnare hör av sig med frågor om hur vi resonerar när vi skickar en reporter till detta område.

Det journalistiska svaret är att ebolautbrottet har många och allvarliga konsekvenser för Liberia, liksom för grannländerna Sierra Leone och Guinea, samt för hela Västafrika. Konsekvenser som en ledande nyhetsredaktion som Ekot måste skildra på djupet. För att kunna göra det måste vi vara på plats.

Det medicinska svaret är att Margareta Svensson har gjort en grundlig research vad gäller inte minst säkerhetfrågorna, i synnerhet ur ett smittskyddsperspektiv. Hon har bland annat haft ingående kontakter och samtal med Läkare Utan Gränser, med WHO och med andra organisationer som just nu befinner sig och verkar i Liberia.

Det är viktigt att poängtera att kunskaperna om hur man skyddar sig mot ebolasmitta är väl dokumenterade och kända. 

Den svenska folkhälsomyndigheten bedömer risken för att en besökare i Liberia ska smittas med ebola som ”högst begränsad”. Endast ett fåtal besökare, varav i princip samtliga varit i närkontakt med ebolasjuka genom sina yrken inom sjuk/hälsovård, har smittats.

För Ekots del är det till syvende och sist av vikt att fokus främst hamnar på människorna i Liberia och Västafrika, de tusentals människor som i sin vardag drabbas av ebolautbrottet och som måste fortsätta leva med det under en lång tid framöver. Det är därför vi är på plats i landet.

Ni kan följa Margareta Svenssons rapportering från Västafrika HÄR.

För RSS-uppdateringar använd denna länk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".