Sveriges Radios Ekoredaktion samlad, november 2014. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Nya Ekot 2015

Ekot går in i nästa år med en ny organisation. Vi vill stärka den agendasättande journalistiken, bli snabbare, bättre spegla hela Sverige samt fördjupa dialogen och samarbetet med publiken.

Bakgrunden är en analys av hur redaktionen står sig i konkurrensen, och hur vi förhåller oss till publikens sätt att konsumera nyheter. Fem arbetsgrupper på redaktionen har gjort ambitiösa utredningar som ligger till grund för förändringarna.

Vi delar in redaktionen på ett nytt sätt: i ”insamling”, där samtliga reportrar samlas och i ”publicering”. Per Eurenius är ny övergripande chef för reportergrupperna i Sverige och Ginna Lindberg är ny chef för utrikesverksamheten. Michael Österlund är ny publiceringschef och övergripande ansvarig för alla publiceringsytor, dvs nyhets- och ekonomisändningar, utbudet på webben och Ekots program (Studio Ett, P1-morgon, God morgon Världen! Konflikt, Ekots lördagsintervju, Ekonomiekot Lördag samt  P4 Världen).

Analysen visar bla att den tidigare indelningen av redaktionen i ”nyheter”, ”program” och ”utrike” låste in kompetens i de olika redaktionella grupperna. Vi vill istället att kraften i ett ämne och medarbetarens kunskap ska avgöra var/hur/när något publiceras.

Här fem exempel på hur vi hoppas att publiken ska märka av förändringarna: 

1. Vi vill ha ännu fler genomarbetade egna nyheter och en bättre granskning.

  • Samtliga reportrar har fått ett eget ansvarsområde där de ska bygga upp kunskap och kontakter.

  • Det blir tydligare för reportrarna när de får jobba med eget, och de kan därmed i högre grad planera sitt arbete

  • Vi begränsar resurserna som är avsatta till daglig journalistik, för att i högre grad prioritera långsiktiga satsningar på originaljournalistik.  Det kommer att innebära att vi oftare prioriterar bort händelsenyheter som presskonferenser och istället rapporterar om dem i telegram-form.

2. Vi vill bli snabbare och göra tydligare dagligare prioriteringar. Två dagredaktörer – Maria Eksedler och Josef el-Mahdi – har rekryterats för att övergripande ansvara för Ekots samlade resurser. De kommer prioritera i flödet av nyheter, undvika krockar och snabbt fatta beslut om extrasändningar. En just-nu producent ansvarar för både de korta uppdateringarna i fm och på sajten (idag arbetsleds de separat).

3. Vi vill erbjuda mer dynamiska och varierade sändningar. Vi har saknat en funktion som ansvarar för Ekots övergripande planering (vilket ibland haft den märkliga effekten att bra egna nyheter flockas på torsdagar.)  Tove Svenonius har rekryterats som ny planeringsredaktör. Vi utvecklar format och presentation för att bättre variera sändningarna och oftare live berätta vad som pågår just nu.

4. Vi vill bättre spegla hela Sverige genom att lyfta fram fler kvinnor, fler med utländsk bakgrund och mer lokalt material. Vi mäter utvecklingen och har formulerat mätbara mål. Vi stärker kontakterna med de övriga nyhetsredaktionerna inom Sveriges radio. Två personer – Katarina Höj och Matilda Durehed - kommer att jobba med att hämta in, bearbeta och initiera samarbeten med SR:s lokala stationer samt redaktioner som Kultur, Vetenskap och Sporten.

5. Vi vill ha mer publikmedverkan. Under 2014 välkomnade vi publiken i valrörelserna med bla öppna manus inför EU-valutfrågningarna och genom att ställa publikens frågor i partiledarutfrågningarna. Ett av de mest citerade exemplen är när dåvarande statsminister Reinfeldt till svar på en lyssnarfråga sade sig beredd att ändra lagen för att göra det olagligt att åka  utomlands och strida för terroristgrupper.  I flera lyckade projekt som #Kaosklass  och #rasismiskolan  har publikens kunskap och engagemang vässat journalistiken, och vi vill under 2015 göra dialogen med publiken än mer självklar. Alla grupper på Ekot har formulerat handlingsplaner och mål för medverkan i sociala medier.

Övergripande drar vi samma slutsats som New York Times i sin uppmärksammade ”Innovation report”. Journalistik i världsklass räcker inte. Vi måste också göra mer för att nå ut med god journalistik, inte minst genom spridning och dialog i sociala medier. Ett lyckat exempel senaste veckan är #kvinnoregistret som reportrarna Bo-Göran Bodin och Alexander Gagliano avslöjade.

Som ett led i förändringen av organisationen har vi dragit ner tjänster för att nå en budget i balans, bla är nya Ekoledningen mindre. Samtidigt har vi omprioriterat och satsat: från i höstas har vi förstärkt vår bevakning av Norden, vi har långsiktigt utökat Ekots grävgrupp med prisbelönta reportern Randi Mossige-Norheim och vi har förstärkt den politiska analysen med Fredrik Furtenbach som politisk kommentator jämte Tomas Ramberg.

Vid årsskiftet ser vi fram emot att välkomna ytterligare tre utrikeskorrespondenter. Sveriges Radio har rekryterat Johan Bergendorff som korrespondent för Global Hälsa och Johanna Melén som korrespondent för Östeuropa. Niwette Dawood har fått den nyinrättade tjänsten som trainee till Nils Horners minne.

Tack alla ni som tagit del av – och bidragit till - vår journalistik i år, och hoppas ni är med oss även in det nya året!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".