Sakfel i krönika om antisemitism

Harry Amster skriver i Svenska Dagbladet en klok och tänkvärd krönika om antisemitism och svensk nyhetsrapportering.

Det är angeläget ämne, och jag menar på intet sätt att förminska frågan. Vi måste alltid utvärdera vår rapportering, inte minst efter stora nyhetshändelser, men det stämmer inte att vi missat den judiska frågan.

Vi har påpekat sakfelen, men Amster har valt att inte korrigera texten.

 1. Amster skriver att ”ingen av de utsända Parisreportrarna eller de båda programledarna, för att inte tala om inbjudna experter” i fredagens Studio Ett frågade om varför terroristen hade valt just en judisk butik.

Det stämmer inte. I Studio Ett 22-sändning i fredags fick Lars Gule, extremistforskare i Oslo, just den frågan. Gule betonade osäkerheten kring gisslansituationen i den judiska mataffären, men slog fast att det sannolikt finns en koppling, och att judarna räknas till islamisternas fiende.                       

Gule resonerade om ”nära” fiender i form av olika muslimska regioner som inte styr enligt sharia, och ”främmande” fiender, som USA och Väst. Judarna anses stå bakom just USA och Väst. Han sammanfattade resonemanget med att det finns ett klart antisemitiskt element i den globala jihadistiska ideologin.

 2. Amster förundras över att kopplingen inte görs till Toulose där en man mördade fyra människor utanför en judisk skola. Det stämmer inte. Kopplingen gjordes vid flera tillfällen under eftermiddagen, bla av vår utsända Alice Petrén.

3. Amster påstår att den judiska affären enbart nämns två gånger i "Godmorgon,Världen!" på söndagen och att det åter stannar där. Det stämmer inte. Utöver författaren Per Svenssons koppling till ämnet frågar programledaren Ekots utrikeskommentator om  den antisemitiska aspekten riskerar att hamna i skymundan. Samtalet går att lyssna på här

I övrigt här ett par relaterade länkar:

Nyhetsinslag av Sydeuropakorrespondent Beatrice Janzon om hur tusentals judar lämnar Frankrike. Sändes tisdagen före terrorattentaten.

Reportage och samtal med vår utsända Margareta Svensson, Söndag 11 jan och Måndag 12 jan  

Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism och tidigare politisk reporter på Sveriges Radio och Anne Lagercrantz i Nordegren och Epstein Tisdag 13 jan.

Ing-Marie Froman och Hans Bachman om antisemitism i Frankrike, Studio Ett 13 Tisdag 13 jan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".