Ekot om granskningen av assistansfusk

I en debattartikel i Aftonbladet idag skriver Jonas Franksson, politisk talesperson för Föreningen STIL (Stiftarna av Independent Living i Sverige) att Ekot gjort en viktig granskning av oegentligheter  bland vissa assistansbolag.

Franksson menar dock att granskningen är gjord på fel premisser och slarvig, och tar upp ett par exempel som vi bemöter nedan.

1. Franksson skriver att Ekots journalister pratar om ”vård” trots att personliga assistans aldrig handlat om vård, utan om rätten att vara en fullvärdig medborgare. Franksson har rätt, vi beklagar den felaktiga formuleringen. Det framgick dock i alla inslag att det handlade om just om personlig assistans.

2.Franksson skriver att Ekots journalister vill se en ökad kontroll via oanmälda hembesök, utan att reflektera över rätten till personlig integritet. Det stämmer inte. Vår roll är att granska, inte att kräva åtgärder.

Johanna Skinnari,  enhetsråd på BRÅ, Brottsförebyggande rådet, är kritisk till att inte fler oanmälda inspektioner görs.

Hon menar att de är en viktig källa till kunskap och anser att man måste ut på fältet för att få syn på fusket. BRÅ varnar för att bristen på kontroller kan leda till vanvård, och Skinnari beskriver att det i flera fall upptäckts att brukaren inte fått det stöd han eller hon varit berättigad till.  

Gunnar Moa från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) svarar på frågan varför bara en oanmäld inspektion gjorts sedan lagändringen 1 juli 2013. Moa reflekterar just över integriteten och att det inte är självklart att oanmält kliva in i någons hem. Lyssna gärna på inslaget här:

 3. Franksson ifrågasätter att Ekot ställer kostnader för personlig assistans mot kostnaderna för Sveriges försvar. Allt vi gör är att jämföra en kostnad med en annan, ett vanligt grepp inom journalistiken för att skapa förståelse för nivån på en utgift.

Vi har också speglat den oro som Franksson ger uttryck för, dvs vad debatten om fusk med assistansersättningen kommer leda till. Vi har lyft fram röster om hur avgörande reformen varit ur jämlikhetsperspektiv.

Rent allmänt funderar jag också mycket debattklimatet och användningen av adjektiv. Vi har gjort en ambitiös och viktig genomlysning av en bransch. Alla sektorer i samhället mår bra av att granskas.

Baserat på ett felaktigt ordval ifrågasätter Franksson ändå kvalitetskraven på Sveriges Radio och skriver om ”häpnadsväckande brist på kunskap”. Lyssna gärna på granskningen och bedöm själva!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".