Michael Österlund. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Granskningsnämnden fäller inslag i Studio Ett

I dag fällde granskningsnämnden ett inslag som gick i Studio Ett. I inslaget frågade vi om en grupps eget ansvar för hatet mot densamma. Detta var fel och vi ber lika oförbehållsamt om ursäkt i dag som vi gjorde då det hände i februari tidigare i år.

Jag har med ett kortare avbrott arbetat i Radiohuset i Stockholm sedan 2002 och har alltid känt att tron på demokrati och människors lika värde hålls mycket högt, lika högt som kravet på saklighet och opartiskhet.

Att då, vilket hände i Studio Ett, göra ett så allvarligt misstag som att till Israels ambassadör ställa frågan om ”judarna (har) något ansvar för den ökande antisemitismen vi ser nu”, är mycket problematiskt.

Den dåvarande ansvariga utgivaren sa tidigt att hon var förtvivlad och bad tillsammans med de ansvariga arbetsledarna om ursäkt för att frågan ställdes. Ursäkten framfördes direkt efter sändning.

Efter detta har vi infört nya rutiner för granskning av de programledarmanus som är på väg in i direktsändning. Vi har också haft intern utbildning, bland annat genomförde vi ett seminarium med svenska kommittén mot antisemitism.

Vi har fortsatt fullt förtroende för både den programledare och de arbetsledare som var inblandade i den aktuella intervjun. Det var den redaktionella processen, det gemensamma arbetet, som fallerade den aktuella dagen – inte enskilda personer.

Vi gör allt för att den här typen av misstag inte ska begås igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista