Islamiska Staten, IS eller Daesh?

De senaste dagarna har det blivit förnyad diskussion om vad vi ska kalla extremiströrelsen som ligger bakom bland annat attentaten i Paris. Ska vi säga Islamiska Staten, IS eller Daesh?

Efter diskussioner inom redaktionen, med Mellanösternkännare och Språkvården, så rekommenderar vi att Ekot fortsätter använda benämningen IS, Islamiska Staten.

IS är ett etablerat begrepp som är begripligt för publiken. Alla vet numera vad som avses med IS och att det är en extremistorganisation som använder terror som vapen.

Beteckningen Daesh är en förkortning, precis som IS. Den arabiska förkortningen Daesh står för al-Dawla al-Islamiya fi Iraq wa al-Sham, dvs den Islamiska staten i Irak och Levanten.

Vi använder benämningen Daesh i vår rapportering när det är relevant för sammanhanget och begripligheten. När vi t ex intervjuar fransktalande eller arabisktalande (som ju använder den arabiska förkortningen), så brukar vi använda båda begreppen – Daesh och IS - som synonymer.

I debatten förs det fram argument om att anhängare till extremistorganisationen skulle ogilla benämningen Daesh. Men det finns också Mellanösternkännare som hävdar att den tolkningen är överdriven, och att IS-anhängarna själva helst vill kallas al-Dawla, dvs Staten.

Språkbruk är föränderligt och vi ska alltid vara öppna för att ompröva. Om det blir en glidning över till benämningen ”Daesh” i Sverige och flera andra länder, så kommer det att påverka språkbruket även i Sveriges Radios rapportering.

Tills vidare fortsätter vi att använda begreppet IS, Islamiska staten. Än viktigare är att vi på alla tänkbara sätt fortsätter rapportera om vad organisationen gör och står för.