Programbild för Föregångslandet i P1
Jörgen Huitfeldt samt Magnus Thorén med son. Foto: Alexander Donka/Sveriges Radio

Om P1-programmet ”De desillusionerade humanisterna”

Svar till Thomas Hammarberg om P1-programmet "De desillusionerade humanisterna".

Thomas Hammerbergs  inlägg är långt och därför kan vi inte gå in på varje detalj men Hammarberg påstår till exempel att ingen från den grupp som faktiskt berörs är intervjuad. Detta stämmer inte. Såväl kvinnan som kallas Güllar som Zihad Safari  från Sveriges ensamkommandes förening som intervjuades har erfarenhet av att komma som ensamkommande till Sverige.

Sedan hävdar Hammarberg att vi slår in öppna dörrar när vi låter våra intervjupersoner berätta hur de tycker att medierapporteringen skiljer sig från den verklighet som de upplever. Menar Hammarberg verkligen att dessa människor som lägger en stor del av sin vakna tid på att arbeta med ensamkommande har en så felaktig bild av hur medierapporteringen ser ut på ett område som de ju kan?

Det faktum att programmet väckt reaktioner och debatt visar att det våra källor berättar inte är självklarheter.

Hammarberg ifrågasätter också syftet med att låta den norske poeten Håvard Rem lägga fram sin syn på varför han uppfattar den svenska invandringsdebatten som ängslig och fördömande. Vi utlovade att ge ett utifrånperspektiv på frågor där Sverige har en hög svansföring. Detta gör vi – både med Håvard Rem och den centralasiatiska kvinnan Güllar. I viss mån även med Björn Lind från SAK och Zihad Safari från Ensamkommandes förening.

Hammarberg invänder också mot att flera av våra källor vill vara anonyma av rädsla för konsekvenserna. Kanske är den kritik vi har fått för att ens låta dem tala svar nog på om deras oro är befogad eller inte.

Vid den diskussion som sattes ihop i Studio Ett den 14 december medverkade bland annat Rädda Barnen och Migrationsverket. De hade mycket få invändningar mot den bild som intervjupersonerna gav. Menar Thomas Hammarberg – till skillnad från dem – att det är felaktigt att många skickas hit av sina föräldrar? Eller att det är felaktigt att en del av dem helst skulle ha stannat i hemlandet?  

Sveriges Radio har under lång tid lagt stora resurser på att skildra människors flykt till Europa och Sverige. Vi har också granskat hur myndigheterna hanterar den här utmaningen. Frågan om ensamkommandes situation har dock varit mindre belyst, vilket var en av orsakerna till att vi tog oss an detta ämne just nu.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".