"Vi tar till oss av kritiken"

De senaste dagarna har vi på Studio ett och Ekot fått mycket kritik för ett inslag i Studio ett den 13 mars angående mässling och vaccin.Bland annat har kritiken handlat om hur vi hanterade en inbjuden förälder som aktivt valt att inte vaccinera sitt tredje barn och att inslaget hos många lyssnare gav intryck av att vara en debatt "för eller emot" vaccin.

13 mars Studio ett: "Sju insjuknade i mässlingen"

Vi tar till oss av kritiken men vill också tydliggöra några saker.

Först och främst så var inte de två deltagarna i Studio Ett den 13 mars inbjudna som två emot varandra stående experter. Det är olyckligt att det för många lyssnare framstod så- och ansvaret för att det inte blev bra vilar såklart på oss.

Överläkaren som deltog hade naturligtvis kunnat medverka ensam. Men vi ville också höra hur en "vanlig" förälder, skeptisk till vaccin, funderade. Det är ju en grupp som av experter pekas ut som ett potentiellt problem vad gäller bland annat smittspridning och som - i rätt sammanhang- såklart också har en plats i Public service.

Vi lyckades inte hantera de påståenden som dök upp med rätt typ av följdfrågor- och vi borde naturligtvis också ha låtit den medverkade experten få ett ännu större utrymme kring detta. Samtidigt fick experten utrymme att tydligt betona vikten av ett omfattande nationellt vaccinationsprogram och hur viktigt det är för folkhälsan.

Dagen efter, den 14/3, hade vi också ett uppföljande inslag och intervjuade bland annat statsepidemiolog Anders Tegnell som fick bemöta dessa med vedertagen fakta.

Visst är det så att inte alla människor lyssnar på Studio Ett varje dag men vi hoppas att många hört båda inslagen direkt i radion och för de som inte gjort det finns alla inslag samlade på sverigesradio.se  

Magnus Thorén, producent Studio ett.

Olof Sjölander, gruppchef Studio ett

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista