Om Ekots granskning av Nordisk alternativhöger

Idag publicerar Ekot en granskning av den rörelse som kallar sig Nordisk alternativhöger. Gruppen är en vit makt-gruppering direkt sprungen ur amerikanska alt-rightrörelsen. Alternativhögerns högerextrema budskap presenteras ofta som skämt och satir, och ett av deras mål är att ena den högerextrema rörelsen.

Detta är en viktig granskning eftersom den visar vad den här rörelsen vill och vilka de samarbetar med.

I vår granskning har vi bland annat gått igenom Nordisk alternativhögers egna poddar, artiklar och uttalanden i olika forum. Vi har haft kontakt med ett antal personer i den här miljön, bland annat för att få intervjuer. Vi har också pratat med andra personer med goda kunskaper om den högerextrema miljön.

Forskare som följer den högerextrema miljön i Sverige menar att den här gruppen är viktig att hålla koll på, trots att den i nuläget inte lockar några större mängder anhängare. Forskarna menar att rörelsen genom sitt nya tilltal kan komma att få stor påverkan på debatten och också kan komma att locka nya grupper.

Forskarna lyfter också upp att det kan vara svårt att se vad Nordisk alternativhöger egentligen står för eftersom de presenterar sina budskap som satir.

I samband med att vi berättar om granskningen publicerar vi några exempel på rasistiska, antisemitiska, hatiska och antidemokratiska uttalanden och en del av dem kommer direkt från Alternativhögerns eget material. Detta gör vi för att vi har bedömt att det är viktigt att visa vad de verkligen står för, och exempelvis hur nära de står nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Sveriges Radio tar självklart avstånd från sådana uttalanden.

I vår rapportering tar vi upp den amerikanska kontexten av flera skäl. Nordisk alternativhöger är direkt sprungen ur den amerikanska alt-rightrörelsen. Dessutom menar flera bedömare att den amerikanska alt-rightrörelsen och närbesläktade mediesajter har ett växande politiskt inflytande i USA och är en av faktorerna bakom att Donald Trump valdes till president 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista