Nu har Mustafa Mohamed lämnat hinderlöpningen bakom sig och tagit klivet till långdistanslöpningen och maraton. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Friidrott

Mustafa har bytt hinderlöpningen mot maraton

Mustafa Mohamed var en världslöpare på 3 000 meter hinder. Nu har han bytt fokus till friidrottens kraftprov – maraton. Förhoppningen är att han inom två år ska vara med i världseliten igen.

Sveriges Radio Väst träffar Mustafa Mohamed en gråmulen morgon i friluftsområdet Skatås i Göteborg. Här tillbringar han oerhört många timmar varje år, då Skatås fungerar som hans träningscenter. Mustafa har en lång och framgångsrik hinderkarriär bakom sig.

Framför allt var 2007 det bästa året med svenskt rekord och fjärdeplatsen i VM. Men jag kanske kommer springa något mer hinderlopp, säger han.

Men nu vänder han blad och satsar på maraton i stället. Mustafa har på sig en träningsoverall där han promenerar på grusspåren efter ett, som han säger själv, lugnt träningspass. Nästan två mil blev det. Han har länge velat byta till maraton och satsar nu på att nå den yppersta eliten igen.

Jag hoppas kunna vara med i världseliten om två år. Men förhoppningsvis kan jag ta mig till VM redan nästa år, säger en världslöpare i Mustafa Mohamed.

Mustafa Mohamed vann Hässelbyloppet som avgjordes under söndagen. Han slog dessutom den gamla rekordnoteringen när han korsade mållinjen efter 29 minuter och 21 sekunder.

Victor Jensen
victor.jensen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".