11/2: Dammluckan vidöppen

Nyheten om kommunens möjlighet att köpa namnrättigheterna till Skarsjövallen/Starke Arvid öppnade som väntat dammluckan för missunnsamhet och mindre genomtänkta åsikter. Med det menar jag inte att "ja" är det självklara svaret på frågan men 1,5 miljoner om året är inga hårresande summor precis för en kommun av Uddevallas storlek och det finns städer som mycket tydligare stöttar sina klubbar. Och det finns ganska många som inte vet att Ljungskile ligger i Uddevalla runtom i Sverige, vilket gör att det finns en ganska tydlig marknadsföringspoäng i idén. Alla visste ju redan att Elfsborg låg i Borås, eller hur?

Mot den bakgrunden har jag svårt att förstå den allra mest svavelosande argumentationen. "Uddevalla är en tillräckligt stor kommun för att stötta både bredd- och toppidrott" menade Magnus Jacobsson (kd) och det är ståndpunkt svår att emotsäga tycker jag. Det finns ingen elitarena i kommunen och ska någon rustas upp är det väl rimligt att välja Skarsjövallen i det här läget då den även kan nyttjas av andra lag och när Ljungskile ligger någonstans i närheten av de 20 bästa fotbollslagen i Sverige som är den största idrotten vi har i landet. Man kan jämföra exempelvis Oddevold och LSK enligt hur många parametrar som helst men pratar vi elitverksamhet är den senare fortfarande ganska långt före.

Som sagt, detta är inte mitt sätt att säga att kommunen bör pytsa in pengarna och köpa namnrättigheterna. Man har redan hjälpt till med att rusta upp anläggningen runt planen och varje ekonomiskt beslut innebär förstås en avvägning mot andra verksamheter och där har jag ingen helhetsbild. Men kom inte och säg att detta är det mest korkade som någonsin yttrats i kommunalpolitisk historia.

Nu till det traditionsenliga:

 (Helt ny kategori tillägnad Sveriges främsta idrottare de senaste två årtiondena)

 (Ja, marginellt snyggare och mer avancerat än Elmanders)

 (Målet ovan fick många att tänka på 2-0-pytsen här)

Ingen skit den här veckan, den har varit för bra helt enkelt.

/SE

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".