Redo för löpträning.
Måndag 28 februari

Inte utan vitpeppar

Det är mindre än en vecka kvar till vinterns stora händelse - Vasaloppet. Äntligen är det dags, äntligen ska timmarna på Göteborgsområdets snöbeklädda golfbanor få visa vad de har gett, nu börjar resan i "Fäders spår för framtids segrar".

Förra året var det Vasaloppspremiär för undertecknads del och den nio mil långa färden mellan Sälen och Mora visade sig vara något speciell, så jag är numera helt såld. Vad gör då 90 kilometers skidåkning så roligt att jag vill göra det igen?

Stämningen runt det här klassiska evenemanget är nog den största anledningen. Först den kyliga morgonen i Berga by, sedan trängseln i första backen följt av resan över Dalarnas myrar tillsammans med alla härliga medtävlare som har precis samma mål som jag och inte minst samtalen emellan oss om valla, blåbärssoppa och hur långt det är kvar till Mora...

Men det jag minns bäst från förra årets lopp är ändå upploppet i Mora och tonerna från Vasaloppssignaturen – det ger "ståpäls" som en vis man sa en gång.

Helgen som varit har gått i förberedelsernas tecken för min del med relativt långa och lugna träningspass för att tömma kroppens glykogenlager. Allt för att skapa plats till de nya pigga kolhydraterna som ska fyllas på med start i morgon. En viktigt ingrediens har varit vitpepparkornen som sägs vara bra mot magsjuka, dumt att ta några risker nu...

Vill avsluta med en tanke som slog mig när jag under lördagen satt på roddmaskinen i ett industriområde strax utanför Göteborg och blickade ut över fabrikslokaler med stora reklamskyltar. Inte de bilder som lockar till långvarig och inspirerande träning, men det enda som fanns framför mina ögon var målportalen i Mora... Kanske ett tips när träningen känns som tyngst!

Resan mot söndagens stora äventyr närmar sig äntligen sitt slut, här är några ord att inleda veckan med:

”Du kan ha roligt utan mjölksyra, men det är dumt att chansa!”

/Tomas Bader

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".