Idrottsrörelsens självklara brister

Jag tänkte skriva något om Patrik Sjöberg tidigare idag. Sen kom General Motors och ville säga nåt och Riksgälden på det. Jag sprang som en skottspole mellan kontrollrummet nyhetsredaktionen i fem timmar.

Och pedofili är inget man vill närma sig med vänsterhanden precis.

Nu lyssnar jag på Sjöberg i Debatt. Det är tusen känslor och tusen frågor han drar fram med sin bok.

Hos mig sätts han i ett nytt ljus. Hans attityd, hans olika typer av protester och hans allt annat än öppna förhållande gentemot sina egna känslor, det berodde säkert på något, samtidigt som hans uppenbara begåvning (humorn en del) fick folk att prata om annat eller ställa andra frågor än de som borde ha ställts.

Att så många säger att de inget såg är inget konstigt. Vi lever i det samhälle vi gör och pedofiler är skickliga på att behålla sin hemlighet. Christian Persson, ordförande i Hälle IF, säger till P4 Väst idag att han hade något på känn och det är anmärkningsvärt och på sätt och vis modigt att berätta eftersom det riskerar att slå tillbaka på honom själv. Jag gissar att han har haft särskild kunskap eller erfarenhet i ämnet.

Idrottsrörelsen är härlig på tusen sätt men något som är så totalt uppbyggt på frivillighet kan omöjligt existera utan stora brister som blir risker av varierande art när du inte bemöter dem. Det finns andra – långt mindre allvarliga – konsekvenser. En av dem är att du inom fotbollen, som ändå är den mest professionella av svenska idrotter, kan få personer som vandrar hela vägen till organisationens absoluta topp (nästan) utan någon som helst kompetens. Enbart för att de varit villiga att engagera sig frivilligt.

En annan risk är att pedofilier kan hitta sina optimala miljöer.

Att öppna belastningsregistren för massa idrottsföreningar tror jag inte. Och Patrik Sjöberg ska förstås ha en enorm eloge för att han berättar.

/SE

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".