Peter Zwetsloot Isaksson

Talanger

Då och då dyker snacket upp angående juniorer på olika forum eller tidningar, och det är intressant läsning. Jag har inte koll på alla IKO:s juniorer, men några av dem har då och då tränat med oss, och det jag framför allt gillar med spelare som Jonas Larsson, Christoffer Söderlund och Andreas "Adde" Johansson är: Främst att det är vettiga killar, men också att de tror på sig själva, och de kan underkasta sig ett tufft arbete, men vågar också ta för sig samt att de är inga abnorma egon.

Vissa skriver att IKO borde ge fler chansen och det är den där eviga frågan om vad som är vad. Får man chansen eller tar man den? För ett år sedan var det Henrik Palmersjö det handlade om. Efter att i en säsong inte tagit de möjligheter som funnits började Henrik prestera. Och nu spelar han allt som oftast från start. Han spelar eftersom han gjort sig förtjänt av att spela. Det hade han inte gjort 2009.

Gnället om talanger som skall spela kommer ofta från människor som inte sett spelarna träna. De har läst namnen i tidningen/forum, de har hört surret, snacket, men har inte själva varit på Thordéngården och tittat på hur det ser ut i tvålagsspelet en tisdag i mars eller i september. Det är ju ingen slump att vissa spelar och andra inte gör det. Även om det i diskussionen ibland låter som om det är en konspiration där man till varje pris vill hålla supertalanger och blivande världsstjärnor utanför startelvan.
Vissa borde veta bättre än att populistiskt vräka ur sig de där enkla åsikterna. Visst man kan också fråga sig om IKO nu har så trång syn på talangverksamhet - vilka spelare det är som IKO har missat? För om det nu varit IKO:s fel att vissa spelare aldrig fått chansen, och alltså inte berott på spelarna själva, borde inte någon av dem gått till någon annan klubb och lyckats där?

Kanske i IFK Uddevalla eller i Ljungskile. Hur många supertalanger finns det inte i IFK Uddevallas beryktade pojkallsvenska lag?.

Men efter en artikel i Bohusläningen så rasar de ihop. Är det tillräckligt mentalt starka undrar man då (kanske finns andra faktorer som spelar in, det vet jag inte och vill inte spekulera i heller).

Istället för att diskutera i den här återvändsgränden borde man diskutera HUR man överbrygger steget mellan junior och senior. På alla nivåer. För det är väl egentligen det enda vi kan konstatera - att det är ett enormt stort steg. Ett steg som vi i IKO givetvis vill att fler ska lyckas ta. Men varför klarar vissa av att ta det? Och andra inte? Och hur gör vi med dem som inte klarar av att ta steget? Vad har klubbar för ansvar där?

Se på Ängelholm som ligger i topp i Superettan, snart i konkurs. Vi måste hitta tillbaka till systemet där det kommer talanger som inte bara fyller upp en trupp utan också kan gå in i startelvan och leverera. En bra grej tror jag kan vara Jan-Erik Liens intåg i fotbollsgymnasiet, redan där kan han få chansen att borsta av kolet så dessa killar blir till diamanter. Om vi inte kan vända detta så kommer det kanske vara IKO vi läser om i Aftonbladet i framtiden. 

Björkman messade efter matchen senast: "Grattis Myto'" Man saknar onekligen killen en smula....

Mvh
#1
Zwetten