1 av 2
Större rovfiskar som gädda har vanligen viss cesiumhalt. Foto: Örjan Holmberg/SR
2 av 2
Klicka för grafik spridningskarta Tjernobyl
25 år efter Tjernobyl

Cesium finns kvar ännu

Provtagning visar på cesium
1:39 min

Idag 25 år efter kärnkraftolyckan i Tjernobyl finns det fortfarande radioaktivt cesium kvar i insjöfisk i länet. I samband med att kvicksilverhalten i fisk undersöks de närmsta åren kommer man mäta cesium samtidigt. Fredrik Sjunnesson arbetar med hälsorelaterad miljöövervakning på Länsstyrelsen och han säger att de första preliminära resultaten visar att cesium finns kvar i abborrar än idag.

År 2014 ska fisk från 300 sjöar i länet ha testats och målet är att peka ut de 50 bästa fiskevattnen i länet vad gäller kvicksilver och cesium. Den högsta hittills uppmätta cesiumhalten är Bomsjön nära Åsele där halterna i abborre ligger runt och över gränsvärdet på 1500 bequrell per kilo fisk.

Efter Tjernobyl mättes det cesium lite varstans och de resultaten är inte så systematiska och lätta att jämföra med undersökningen som görs nu. Men jämfört med värderna på 80-talet finns det lite radioaktivit cesium kvar i fisken, säger Fredrik Sjunnesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".