För Gun och Börje Jansson upphörde bärplockningen efter Tjernobyl. Foto: Martin Hult.
Tjernobyl - 25 år

Fortfarande strålar bär och svamp

Gun Jansson vill fortfarande inte plocka bär hemmavid.
1:36 min

Det blev tvärstopp för bär- och svamplockning när kärnkraftverket Tjernobyl exploderade. I dag - exakt 25 år efter olyckan - har strålningsnivåerna minskat, men särskilt i svamp finns det fortfarande kvar radioaktivt cesium från Tjernobyl.

De mätningar som gjordes åren närmast efter kärnkraftverksolyckan i Tjernobyl visade att svampen i Gävle hade en strålningsnivå som i genomsnitt uppgick till 4000 becquerell per kilo svamp.

Det är betydligt mer än gränsvärdet för försäljning på 1500 becquerell.

Svamparna i övriga delar av Gävleborgs län utstrålade också radioaktiv strålning - men i mycket mindre omfattning.

Tvärstopp för bärplockning

I dag, 25 år efter Tjernobylkatastrofen har strålningen i svamp gått ner, men för Gun Jansson som bor i Furuvik har det allt sedan olyckan ändå blivit en känslomässig omöjlighet att plocka bär och svamp

- Nej, det har vi inte kunnat göra - det är omöjligt! Litet blåbär har vi plockat hemma, men all annan bär och svamp plockar vi på annan ort, säger hon. 

Strålningen klingar av

Gun Jansson åker några mil inåt landet för att undvika förhöjda strålningsnivåer i bär och svamp. Samtidigt visar de senaste mätningarna från 2008 att sådana resor blir allt mindre nödvändiga.

Kantareller i Gävle har i snitt 500 becquerell och trattkantareller har ungefär tusen becquerell.  Blåbär och lingon i Gävle har ännu mindre - i snitt 100 becquerell. Det är alltså strålningsnivåer långt under gränsvärdet 1500 becquerell.

Garanterat ceciumfritt

För den som inte accepterar något cecium alls i sin svamp har Maria Höjer som är miljöutredare på Gävle kommun dessutom ett praktiskt råd:

- Det är lätt att helt helt befria svamp från cesium. Om man förväller svampen i kokande vatten och sedan häller bort vattnet, minskar cesiumhalterna till noll, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".