Mats Isaksson, Göteborgs universitet. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Gävleborg

Cesium finns kvar i markerna

"Mer cesium i Hille än i Västsverige"
1:28 min

Tjernobylolyckan för 25 år orsakade ett radioaktivt nedfall över Sverige. Cesium finns fortfarande kvar i marken i Gävleområdet. Göteborgs universitet har undersökt hur det är att bo i Gävle jämfört med på Västkusten.

– Det finns en skillnad mellan Hille och Västkusten. Men den är liten, ungefär 10 procent mer i Hille. Det beror förmodligen på det cesium som finns i markerna i Gävleområdet, säger Mats Isaksson vid Göteborgs universitet som ligger bakom undersökningen.

Det Göteborgs universitet har gjort är att sätta mätare på 20 personer som bor i Hille i Gävle. De har fått gå omkring med mätarna på sig i tre veckor. Andra personer har mätts på samma sätt i Göteborg och Marks kommun.

Naturlig strålning i sten
Men de i centrala Göteborg som bodde i hus byggda av sten fick också i sig lite extra strålning - ungefär lika mycket som Hilleborna. Det beror på att sten har en naturlig strålning. Tjernobyleffekten i Gävle har en lika stor påverkan som stenhuseffekten i Göteborg enligt undersökningen.

Mats Isaksson säger att Tjernobyl i stort sett inte har någon påverkan på människors hälsa i Gävle.

– Det är i stort sett ofarligt. I förhållande till andra saker vi utsätter oss för så är Tjernobyleffekten inget stort tillskott, säger Mats Isaksson som är professor vid avdelningen för radiofysik vid Göteborgs Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".