Om Alf Tumble

Vad heter du och vad gör du?

Det är jag som är Alf Tumble. Jag skriver om dryck, producerar musik, spelar skivor och arrangerar provningar på bland annat temat ”Tracks & Bottles”. I dagsläget ägnar jag halva tiden till dryck och halva tiden till musik, det är en fantstisk kombination!. Jag skriver för Taffel.se, Livets Goda, Gourmet, Mitt Kök och Nöjesguiden. Musiken är discoinfluerad house med en släng av indie och den släpps på diverse skivbolag som har samma smak som jag.

Har du någon grej som du är speciellt bra på?

Beats och blindprovning.

Hur kombinerar man mat och vin?

Först och främst väljer man ett vin och mat som man tycker om. För att det ska fungera smakmässigt handlar det om att hitta rätt balans. Först bör man försöka matcha intensitet och smakrikhet. Därefter syra, sötma och munkänsla. Slutligen är det snyggt om man lyckas med att matcha aromerna. Målet är oftast harmoni, men en bra kombination kan också lyfta antingen maten eller vinet till nya höjder.

Hur väljer man rätt musik till detta?

Jag brukar utgå från urspung och karaktär, det är lättast att känna igen. En varmodlad rökig shiraz från Sydafrika fungerar givetvis utmärkt till organisk och slö kwaitomsuik från samma land. Sedan får man heller inte glömma bort vilka som ska äta/dricka/lyssna. Väl vald bakgrundsmusik kan definitivt höja stämningen och upplevelsen vid matbordet.

Har du varit med om någon restaurangupplevelse, eller liknande, där kombinationen inte funkat?

Flera gånger. Jag fick till exempel en söt och avancerad äppeldessert serverad med en inte lika söt Pommeau på Mathias Dahlgren, vilket resuterade i en spirtig och sur äppeldryck. Ofta händer det också att man får kanstertorr champagne till söta snittar som lax och hovmästarsås, melon och parmaskinka eller jordgubbar. Usch! Det är synd om champagnen.

Vilken är din bästa restaurangupplevelse?

I Sverige första gången på Oaxen. Men även fösta gången jag åt Mattias Dahlgrens bifftartar med ostron. Mmmm. Jag har också ett mycket starkt minne av när jag åt nervsprattalnde och dödsgiftig Fugu-fisk på en krog i Tokyo. Dessvärre har jag inget bra musikminne från krogen.

Vad är det godaste du ätit?

Något av ovan ligger bra till. Omöjligt att säga. Men kombinationen Pucko och ostfralla ligger också bra till!

Vad är det godaste du druckit?

Oj, samma där. Bordeauxvinet Chateau Gruaud-Larose 1982 som vi delade efter sommelierexamen glömmer jag aldrig. 

Vad är det äckligaste?

All typ av smaksatt vodka eller smaksatt bubbelvatten.

Har du så där riktigt misslyckats i det du gör någon gång?

Massor! Det ingår lite när man provar vin blint, man lär sig konstant av sina misstag. När det gäller musikproduktionen finns X antal låtar som aldrig fått lämna studion av flera anledningar. Som Dj har det hänt att man råkat slå av cd-spelaren av misstag. Jag har även spilt vin i mixern…

Finsmakar-mat och vin är för många stressande, man skäms över sin bristande kunskap. Vad säger du till dom?

Ingen panik. Den som kan mest njuter oftats minst! Vill du lära dig mer, smaka på allt och funder på vad det faktiskt smakar och doftar.

Om du hamnar på en öde ö och fick ta med dig någonting att äta, någonting att dricka och en enda vinylsingel att lyssna på. Vad skulle du välja?

 En magnumflaska champagne från Selosse, en stor påse potatischips och låten Falling Up med Theo Parrish remixad av Carl Craig. Drygt 8 min av ödesmättad techhouse som även innehålle rett sirenljud som kanske kan påkalla uppmärksamhet hos någon förbipasserande fiskebåt.

Helst vill vi ju att lyssnarna ska förbereda sig genom att skaffa ingredienser till maten och köpa vinet. Vilken upplevelse väntar dom lyssnare som är så ambitiösa som vi hoppas?

 En högst individuell upplevelse. Förhoppningsvis mer än mat/vin/musik.

 Varför ska man lyssna till Köksradion?

 För att det låter lika gott som det smakar!