Om Lisa Förare Winbladh

Vad heter du och vad gör du?

Jag heter Lisa Förare Winbladh. Jag arbetar som matskribent på bland annat Sydsvenskan. Och så älskar jag att vara ute i landet och föreläsa. Dessutom driver jag matnördssajten Taffel.se. Jag har precis avslutat arbetet med boken Matmolekyler som kommer ut i september. I sommar ska jag försöka göra så lite som möjligt, vilket jag är urusel på.

Har du någon grej som du är speciellt bra på?

Jag är slarvig i köket men kompenserar misstag genom fantasifull kryddning.  Lyckligtvis har jag en bra känsla för att kombinera balansera smaker. Just smakbalanserandet är tyvärr svårt att förmedla i recept eftersom mycket handlar om avsmakningen precis på sluttampen av matlagningen. Några droppar citron för att kompensera platthet hos tomaterna? En nypa socker för att lyfta vinägretten? Sen är jag sjukt bra på att svabba golv och bokstavera snabbt på engelska. Men det får jag inte göra i programmet.

Hur kombinerar man mat och vin?

Jag gillar faktiskt ofta att dricka vatten eller enkelt vin till maten och apdyrt vin före, medan man lagar mat. Men några av Alfs kombinationer har fått mig§ att omvärdera min tidigare filosofi.  Mitt bästa knep är att smutta på lite av vinet precis när jag gör den sista avsmakningen av maten. Genom att justera matens sälta, syra, beska, eldighet och sötma kan man få till en bättre harmoni med vinet.

Hur väljer man rätt musik till detta?

För mig är musiken viktigast under matlagningen. Jag vill ha udda lite okynnig musik. Samlingsskivan Zero Accidents on the Job (Luaka Bop), har inte bara ett passande namn, utan är också perfekt matlagningsmusik.

Vilken är din bästa restaurangupplevelse?

Förhoppningvis nästa. Men Noma i Köpenhamn är mest omtumlande hittills. Jag brukar mäta krogens kvalitet efter hur många gånger min man blir tårögd under måltiden. På Noma grät han tre gånger.

Vad är det godaste du ätit?

Knivmussla i perisljegeléhölje med pepparrotssnö på Noma. Låter krystat, men det var det inte. Lovar!

Vad är det godaste du druckit?

Varje kopp morgonkaffe. Jag får den på sängen. Aeropress. Nymalda bönor från Momouth eller Johan&Nyström.  Snygg servitör.

Har du så där riktigt misslyckats i det du gör någon gång?

Mina mest fasansfulla misslyckanden inträffade när jag lärde mig själv laga mat på Stockholms nation i Uppsala. Magnituden blir ju mer anslående när man misslyckas med en chokladmousse åt 60 personer och inte 4.

Finsmakar-mat och vin är för många stressande, man skäms över sin bristande kunskap. Vad säger du till dom?

Jag råkar vara tonblind, det miserabla tillståndet bortom tondöv. Jag har därför väldigt stor förståelse för att man inte är fena på mat och vin. Och gör det enkelt för dig när du bjuder hem folk, de är där för att träffa dig inte för att bli bländade av din gastronomiska briljans. Bjud på några olika sorters vin, köp hem ett surdegsbröd och ställ fram en bricka med goda ostar och lite kallskuret.

Om du hamnar på en öde ö och fick ta med dig någonting att äta, någonting att dricka och en enda vinylsingel att lyssna på. Vad skulle du välja?

Men allvarligt? Hur kul är det att äta ensam? Hur mycket uppskattar man gott vin när man inte har någon att imponera på med sina fyndiga liknelser med löddriga hästar och nykyssta sjuttonåringar? Jag skulle deppa ner mig med en tunna jäst kokossaft och lyssna på Life on Mars på repeat.

Helst vill vi ju att lyssnarna ska förbereda sig genom att skaffa ingredienser till maten och köpa vinet. Vilken upplevelse väntar dom lyssnare som är så ambitiösa som vi hoppas?

Ett inspirerande kaos.

Varför ska man lyssna till Köksradion?

För att man inte har något bättre för sig, och det har man ju inte.