Språket den 7 november "Den avgådda kulturministern" - frågor om konstig grammatik och reportage om svenska mammor i utlandet

Svenska mammor som är bosatta utomlands samlades nyligen i London för att diskutera hur man kan hjälpa sina barn bibehålla svenska språket. Reporter Helene Almqvist.
Professor Lars-Gunnar Andersson kommenterar lyssnarfrågor
”ingen rädder för vargen” eller ”ingen rädd är”?
”Han har inte åstadkommit ett väldigt bra resultat” – den konstruktionen är vanlig, hävdar flera lyssnare. Kanske en påverkan från engelskan.
”Han ställde sig i kön men om en stund tröttnade han och gick.” Astrid Lindgren använder ’om en stund’ på detta sätt, där många hellre vill se efter en stund’. Astrid Lindgren är i gott sällskap: Selma Lagerlöf och Hjalmar Bergman gjorde det också.
En lyssnare har hittat uppseendeväckande exempel på barnsliga verböjningar (regelbundna på barns vis, innan de lär sig undantagen i språket!):”den avgådde coachen” och ”den avgådda kulturministern”. Ett överraskande fynd, tycker professor Lars-Gunnar Andersson.
Fiskarna – vad kallar man flera uppfiskare?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".