Språket den 18 september Svenska vid 200 utländska universitet

Det går att studera svenska vid över 200 högskolor runt om i världen. I Korea, Vitryssland, Moldavien och Australien sitter studenter och tragglar med vårt svåra uttal och konstiga stavning. Varför, kan man fråga sig. Vi har besökt Nancy i Frankrike där eleverna berättar om sina orsaker att lära sig svenska.
När får ett ord sin betydelse och kan den ändras hur som helst? Lyssnarfrågor om ords ursprung leder professor Lars-Gunnar Andersson långt bakåt i tiden:

- varför heter det plånbok
- fågelskådare
- rovfåglar
- turbulens
- griller i huvudet
- skottkärra
- buller

För att forska i ords ursprung kan du
– finna korta etymologier i NEO, Nationalencyklopedins ordbok ( 1995, tre band)
- läsa mera i etymologiska ordböcker som Elias Wesséns Våra ord, Elof Hellquists Etymologisk ordbok ( utgången i handeln, finns på bibliotek) eller varför inte den nyutkomna Ord med historia av Gösta Bergman.
- söka på nätet i Svenska Akademiens ordbok, SAOB, som ger en grundlig genomgång av ett ords historia i svenskan. Man har hunnit fram till och med ordet ’tojs’. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista