Språket 19/8 Om esperanto

Esperantisternas världskongress hölls i år i Göteborg, med 2000 deltagare från 70-talet länder.
Kongressen var en mötesplats för många intresseföreningar med medlemmar världen runt, som buddister, kattälskare, homosexuella, körsångare, med många flera, men det hölls också seminarier om språkets utveckling, med stöd från Svenska akademien
Esperanto är det största av de s k planspråken, artificiella språk. Det konstruerades på slutet av 1800-talet och bygger på hela eller delar av ord som redan finns i de västerländska språken. Ca 75% av ordförrådet kommer från latin eller romanska språk, ca 20% från germanska språk och resterande 5% från slaviska språk. Grammatiken är regelbunden, utan oregelbundna verb, till exempel.
Grundtanken är att det ska vara lätt att lära sig, och börjar man studera esperanto idag, kan man förstå allt som sägs på nästa års kongress som hålls i Kina. Det hävdar Christer Kiselman, professor i matematik vid Uppsala universitet och ledamot av esperantoakademin. -Esperanto ger talare från olika länder den unika möjligheten att mötas och samtala på jämlika villkor, säger han.
Lars-Gunnar Andersson, professor i modern svenska vid Göteborgs universitet, diskuterar planspråkens idé : -Optimismen inför esperantons roll för freden i världen var nog större för 50 år sedan, säger han.
Veckans lyssnarfrågor tar upp ämnena språkblandning, med exemplet Malmberget dit människor från olika delar av landet flyttade, och det därför inte uppstod någon lokal dialekt. L-G Andersson gör jämförelser mellan "nybyggarsamhället" USA, med ett fåtal dialekter jämfört med Storbrittaniens stora antal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".