språket 30/10 Språkfrågor och språkglädje

I ett reportage från Bok- och biblioteksmässan i Göteborg berättar Johan Althoff och synonymer och associationer och hur betydelsefull denna vår förmåga är för själva skapandet. Hans nya bok "ordförrådet", illustrerad av Robert Nyberg, ger många exempel.
Torbjörn Lundgren, gäst på samma mässa, beskriver sig själv som författare och dyslektiker, och berättar om sin väg till läsandet. I högstadiet slutade han läsa, trots förståelse och stöd i skolan; textmängden blev helt enkelt för stor. För honom var det avgörande att han kom i kontakt med god litteratur i korta stycken. Han talar också om betydelsen av nya läromedle, ex vis cd-skivor med möjlighet att söka ordförklaringar trots att man inte stavar rätt, möjlighet att höra en text och samtidgt följa den på en skärm, m m.
Prof. Lars-Gunnar Andersson berättar om ursprunget till ordet "jobb" (gammalt engelsk ord), "trosor" (franskt/engelskt ursprung och i svenskan sedan ungefär 40 år), "anwara" ett gammalt svenskt ord, fortfarande i vissa dialekter"återtåg" används numera i betydelsen "revansch" i stället för den gamla betydelsen "reträtt". Urpsprung till denna användning antagligen Gyllene Tiders turné "Återtåget", en travesti på tidigare års "Rocktåget".